SAD će deportirati muškarca iz Ohia optuženog za sudjelovanje u masakru u Srebrenici

Muškarac iz Ohia optužen da je bio pripadnik srpske paravojne policije koja je sudjelovala 1995. u masakru 8.000 bošnjačkih muslimana u Srebrenici bit će deportiran iz SAD prema sporazumu o priznanju krivnje u četvrtak na američkome Saveznom sudu. 

Vlada SAD optužila je prošle godine Olivera Dragića u Akronu, Ohio kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih jedinica u Bosni i da je na prijevaru ušao u Sjedinjene države kao izbjeglica, tvrdeći kako je bio žrtva rata.

Dragić (42) je jedan od nekoliko muškaraca u sjevernom Ohiu koje su tužitelji optužili posljednjih godina da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prigodom ulaska u SAD.

Dragić je priznao lažne iskaze, no poriče kako su on i njegove policijske postrojbe sudjelovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995., rekao je Dragićev branitelj Darin Thompson.

Tijekom rata u Bosni 1992. do ’95. oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su postrojbe bosanskih Srba pod zapovjedništvom bivšeg generala Ratka Mladića u Srebrenici u srpnju 1995. i to je najgore masovno ubojstvo na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Vlada SAD-a navodi kako je Dragićeva paravojna policija bila razmještena okolo Srebrenice kako bi pronašla preživjele i spriječila njihov bijeg.


Komentari