Propalo konstituiranje Gradske skupštine, Esih i Hasanbegović idu u pregovore s Bandićem

skupština
skupstina.zagreb.hr

Kaotično jutro ispred Stare gradske vijećnice.

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba održala se u četvrtak 29. lipnja u 10 sati u Staroj gradskoj vijećnici, u dvorani A, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I. Točnije, riječ je bila o prvom pokušaju konstituiranja, koji ipak nije uspio, prvi put u zagrebačkoj povijesti. Na sjednici je trebao biti izabran prvi predsjednik Gradske skupštine, no listi Nezavisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih treba još vremena, a preimenovanje Trga maršala Tita predstavlja, kažu, tek preduvjet za pregovore.

Konstituirajuća sjednica  prekinuta je na samom početku u nazočnosti svih 51 izabranih zastupnika, zato što u Mandatno povjerenstvo nije pristigao niti jedan zahtjev za članove tog povjerenstva. Rok za konstituiranje sjednice je 30 dana.

Umjesto Bandića izjave dala njegova zamjena Jelena Vukičević Pavičić, dok je on na pitanja novinara kratko kazao: “Bez izjave.”

Čelno mjesto Gradske skupštine

Kako smo doznali prije samog početka sjednice, u HDZ-u nastao je kaos jer na čelo Gradske skupštine želi Andrija Mikulić, no to mjesto u interesu je i Drage Prgometa. Također, prema našim saznanjima, Ana Lederer s liste Brune Esih bit će pročelnica kulture.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić trenutno se nalazi u pat-poziciji između HDZ-a i liste Brune Esih. Milanu Bandiću Gradskoj skupštini za većinu treba minimalno 26 ruku. On ima svojih 14 zastupnika, a uz podršku HDZ-ovh 7 zastupnika nedostaje mu još 5 ruku, točnije onoliko koliko je osvojila lista Brune Esih.

Nakon što je Milan Bandić obećao promjenu imena Trga maršala Tita, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović tek su tada odlučili ozbiljnije razmisliti i porazgovarati s Milandom Bandićem i članovima njegove liste.

Esih: ‘Razgovori počinju danas’

“Jasno je da je preimenovanje Trga bila ključna pozicija. Jasno smo dali do znanja da očekujemo da započnu razgovori, zajedno s budućim partnerima s kojima bi trebali činiti većinu u Skupštini. Nije se dogodilo ništa dramatično. Razgovori počinju danas i njima ćemo pristupiti vrlo ozbiljno, kao što očekujemo da vrlo ozbiljno participiramo u vlasti. Ništa neće biti tajno, ni ispod stola. Nismo tražili sinekure i fotelje. To je samo jedna simbolična točka. Do sada imamo samo načelnu potvrdu da će se to dogoditi. Međutim, bez 26 potpisa gradskih zastupnika da će se zaista ruke podići u tom smislu, mi ne možemo pristupiti razgovorima i pregovorima. Nama je obećano da će se to dogoditi. Klub Nezavisnih za Hrvatsku nema što kriti. Do sada nismo imali razgovora, kad budemo znali točnije informacije, reći ćemo. Konstituiranje Skupštine ovisi o tempu kojim će biti vođeni razgovori”, kazala je Esih.

“Dobili smo potvrdu da će doći do preimenovanje Trga maršala Tita tek prije dva dana, ali još uvijek nemamo jasna jamstva da će se to i dogoditi. 48 sati nije bilo dovoljno za ozbiljne razgovore. Nije prvo Tito pa sve ostalo. I na nacionalnoj razini i ja osobno, ostali smo ustrajni”, rekla je Esih.

Konstitucija nakon ispunjavanja uvjeta

Iz Stranke Bandić Milan 365 – Stranke solidarnosti i rada u utorak su izvijestili da su “nakon stjecanja preduvjeta” s HDZ-om i strankom Neovisni za Hrvatsku Brune Esih iZlatka Hasanbegovića počeli razgovore o formiranju skupštinske većine, kao i o budućoj suradnji klubova gradskih zastupnika većine.

Tek kada novi šef Skupštine sjedne u svoju fotelju, Skupština će se konstituirati, a 51 zastupnik započet će svoj četverogodišnji mandat. O zastupnicima HDZ-a i stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih ovisi hoće li netko sjesti u fotelju.

Iako je gradonačelnik Milan Bandić udovoljio njihovu zahtjevu za promjenom imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, neovisni napominju kako su vrlo jasno rekli kako će to biti tek uvjet za daljnje pregovore.

U nastavku započetih razgovora očekuje se dogovor o projektnim prioritetima od posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba u predstojećem mandatnom razdoblju”, stoji u priopćenju.

HDZ će u pregovorima s Bandićem, uz ispunjavanje svojih projekata iz kampanje, tražiti poziciju predsjednika Skupštine, koja bi mogla, kako smo već spomenuli, pripasti Andriji Mikuliću, predsjedniku zagrebačkog HDZ-a, tri do četiri gradska ureda (za financije, zdravstvo, obrazovanje…), ali i pozicije u tijelima Holdinga, kao i restrukturiranje tog gradskog komunalnog diva tako da se ta tvrtka svede na šest podružnica, što znači da predlažu spajanje postojećih podružnica po srodnim djelatnostima), piše Večernji list

Andrija Mikulić i Drago Prgomet

“U zakonskom roku će se formirati skupština”, ustvrdio je jutros Mikulić, a nakon što sjednica nije konstituirajuća, kazao je da to nije do HDZ-a jer su oni činili sve da do konstituiranja dođe već danas.

Upitali smo Prgometa je li istina da upravo on prefendira na mjesto predsjednika Skupštine.

“Mi još nismo niti govorili o raspodjeli dužnosti, to je dio pregovaračkog procesa uz projekte, obveze i odgovornosti, pa tek onda o tome možemo odgovornosti, Gradski odbor će o tome donijeti odluku, svakako će to biti čvrsta odluke bez obzira na to o kome se radi”, kazao je Prgomet.

“Želja nam je da se Skupština konstituira što prije. Dajte nam dotad malo vremena”, rekao je nakon što Skupština nije konstituirana.

Mrak Taritaš: ‘Skupština se neće konstituirati’

Anka Mrak Taritaš već je jutros ustvrdila da se Skupština danas neće konstituirati, a smatra da će to biti kroz 10-15 dana.

“Bandić je prodao Trg maršala Tita zbog politikanstva. S tim se ne slažem i protiv toga ću glasati. Neću prodati Trg za pet glasova. Većina je vrlo, vrlo labava većina. Esih nije izdala svoje birače jer je ovo tvrdila od početka. Ona je cijelu kampanju objedinila oko toga i postigla je dobar rezultat”, kazala je Anka Mrak Taritaš.

“Složit ćemo se svi da treba riješiti otpad u Zagrebu i jednosmjensku nastavu. Projekti su, bez obzira koji će politički smjer odabrati, važni za Zagreb i Zagrepčane. Noći su duge i ja očekujem da će to biti jedna zanimljiva priča. Ako je Bandić olako pristao na promjenu imena trga, vjerujem da će pristati na svašta. Očekujem da ipak neće izbora, no očekivanje je jedno, a stvarnost nešto drugo”, zaključila je Anka.

Hasanbegović ponovio da neće biti konstituiranja

“Konstatirat ćemo da nema konstituiranja i onda nastaviti razgovor”, zaključio je Hasanbegović.

Na upit koji su njegovi uvjeti, kratko je odgovorio da će o tome tek razgovarati.

Prosvjed Foruma mladih SDP-a

Članovi Foruma SDP-a okupili su se ispred Stare gradske vijećnice te prosvjeduju protiv promjene Trga maršala Tita. Medijima se obratio zastupnik Matej Mišić, predsjednik Foruma mladih SDP-a.

“Okupili smo se ovdje prije konstituirajuće sjednice kako bismo još jednom ispred Foruma mladih SDP-a i SDP-a poslali jasnu poruku da smo protiv promjene Trga maršala Tita. Time se krajnja desnica, potpomognuta Milanom Bandićem i HDZ-om, želi odreći antifašizma u Zagrebu, što je nama neprihvatljivo, posebno u trenucima kada Zagreb ima puno ozbiljnijih problema i pitanja od onih kako će se koja ulica i trg zvati. Znamo kakva je situacija s odlagalištem otpada, koja utječe na 100 tisuća građana koji osjećaju posljedice smrada Jakuševca.

Znamo kakva je situacija u vrtićima gdje gradonačelnik smanjuje doprinose i gdje se djeca hrane cijeli dan za 9 kuna po djetetu, a mi se bavimo time kako će se koji trg zvati. Za nas je to tragikomično. Umjesto da je netko tko želi sastaviti većinu s gradonačelnikom tražio da nulti uvjet bude to da se prehrana u vrtićima, za našu budućnost barem digne na onu razinu kakva je bila prije godinu i pol dana, oni postavljaju nulti uvjet imena jednoga trga. To je za nas neprihvatljivo i to nećemo dopustiti”, zaključio je Mišić.

>>> ‘Igre prijestolja’ u zagrebačkim kvartovima: SDP prednjači u političkoj trgovini


Komentari