OBJAVLJENA SNIMKA: ISIS digao u zrak INA – ino postrojenje u Siriji? (VIDEO)

Screenshot

Snimku je Islamska država objavila na društvenim mrežama.

Teroristi Islamske države navodno su digli u zrak plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa, no iz IN- e još uvijek nema službene potvrde.

Snimku je Islamska država objavila na društvenim mrežama te priopćenje na portalu Amaq. Kažu kako su to učinili kako bi naštetili režimu Bashara Al Assada koji eksploatira plinska postrojenja i financira vojno djelovanje.

Tvrde kako su tim činom napravili veliku štetu režimu koji sada neće imati samo problema sa snabdijevanjem plina već i strujom. INA je od 1998. godine sudjelovala u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Siriji temeljem potpisanih Sporazuma o podjeli proizvodnje (PSA) te je objavila šest komercijalnih otkrića (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur) sa značajnim nalazištima rezervi nafte, kondenzata i plina.

Kako bi se na tom prostoru mogle provoditi naftne operacije osnovana je kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), zajednička kompanija INA-e (izvođač) i GPC-a (General Petroleum Company), no zbog ratnih okolnosti njihova je djelatnost na polju Hayan trajala je samo 57 dana u 2012. godini, piše Dnevnik hr.

“Kompleksna politička situacija u Siriji utjecala je na položaj INA-e na blokovima Aphamia i Hayan, a nakon objave “više sile” 26. veljače 2012. godine sve aktivnosti na spomenutim blokovima su suspendirane dok se okolnosti ne promijene”, stoji na stranicama naftne kompanije.

INA je najvila mogućnost povratka u Siriju, ali tek kada se uspostave stabilne sigurnosne i političke okolnosti.


Komentari