NEBESKI SPEKTAKL: Prvi puta ćemo moći vidjeti rađanje nove zvijezde

Pexels

Trag nastajanja nove zvijezde trebao bi se intenzivno vidjeti na nebu čak šest mjeseci.

Prije 18 stoljeća, točnije, početkom trećeg na nebu se događalo nešto nevjerojatno. Zvijezde su se sudarale i uzrokovale kataklizmičku eksploziju, pri čemu se rodila nova zvijezda, piše The Telegraph.

Svjetlost iz tog doba napokon će stići do Zemlje 1800 godina kasnije kada ćemo moći svjedočiti stvaranju nove zvijezde na nebu. Ovakav nebeski spektakl inače je vidliv samo onima opremljenima jako dobrim teleskopima, ali 2022. godine biti će vidljiv golim okom.

“Prvi put u povijesti roditelji će djeci moći pokazati na tamno mjesto na nebu i reći: Pogledajte djeco, ovdje se skriva zvijezda i uskoro će zasvijetliti“, rekao je dr. Matt Walhout, dekan sveučilišta Calvin, koji je i predvidio ovaj spektakularan događaj.

Procijenjeno je i da bi se trag sudara dviju zvijezda trebao na nebu intenzivno vidjeti još šest mjeseci nakon tog događaja, a kasnije bi, kroz dvije, tri godine trebao postepeno slabiti i početi sjati kao i ostale zvijezde.

Ovako nešto nikada se nije dogodilo, prvi puta su znanstvenici uspjeli predvidjeti rađanje nove zvijezde, a astronomi će, također, prvi puta moći zabilježiti njezino stvaranje.

“Odlična vijest, pogotovo za građane Velike Britanije, je ta što će se nova zvijezda pojaviti u sazviježđu Cygnus, koje se i inače nalazi visoko iznad horizonta, a osobito je vidljivo ljeti. Ovo će biti jedinstvena prilika i izazov za promatranje za sve astronome, bilo amatere ili profesionalce, ali i laike”, kazao je dr. Robert Massey iz Kraljevskoga astronomskog društva.

Znanstvenici su rekli i kako se ovakve eksplozije u našoj galaksiji događaju barem jednom u desetljeću, ali ovaj događaj je poseban zbog blizine i jačine cijelog procesa.


Komentari