Kolinda ne želi sastanak s Vučićem u Zagrebu, on suglasan

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj čija je realizacija bila planirana do kraja ove godine, priopćeno je s Pantovčaka u srijedu. 

Dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb odgođen je “jer najnoviji razvoj događaja i ozračje ne pridonose izgradnji međusobnog povjerenja”, kaže se u priopćenju

Odnosi Zagreba i Beograda pogoršali su se zadnjih dana nakon što je prvo u Beogradu otkriven spomenik majoru bivše JNA Milanu Tepiću koji je 1991. u samoubilačkom potezu dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, a zatim i zbog izjava srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je Domovinski rat i velikosrpsku agresiju na Hrvatsku proglasio “građanskim ratom”.

Zbog podizanja spomenika Tepiću hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je oštar prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu Miri Nikolić, dok su Vulinove ocjene karaktera Domovinskog rata osudili premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.

Hrvatska predsjednica u današnjem priopćenju naglašava kako je više puta istaknula kako ne postoji alternativa dijalogu u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju, te kako su potpisivanjem Subotičke deklaracije počeli su se stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja.

Pantovčak: RH i Srbija ne moraju biti prijatelji, ali moraju surađivati

U skladu s tim započeti su razgovori o službenom posjetu Hrvatskoj srbijanskog predsjednika Vučića, kažu u predsjedničinu uredu. Poziv da posjetu Hrvatsku upućen mu je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja, naglašava se.

“Obzirom na najnoviji razvoj događaja i ozračje koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, Predsjednica RH procijenila je kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta. U kontaktima dvaju ureda postignuta je suglasnost o odgodi”, stoji u priopćenju s Pantovčaka.

“Glavni cilj posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora biti pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe”, zaključuje se u priopćenju.

Vučić suglasan s odgodom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drži da do njegova posjeta Zagrebu treba doći kad se bude moglo razgovarati u mirnijim okolnostima, objavili su u srijedu beogradski elektronički mediji nakon jutrošnjih najava da bi najavljeni susret s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović mogao biti odložen.

“Predsjednik Vučić smatra, a čini mu se da je i predsjednica Grabar Kitarović suglasna s tim, kako je bolje da do posjeta dođe onda kad se bude moglo razgovarati mirno i u drugačijoj atmosferi”, prenijela je agencija Tanjug ocjenu iz izvora bliskih srbijanskom predsjedniku.

Beogradski mediji navode kako “datum posjeta nije bio ni utvrđen, niti potvrđen”, premda se nagađalo kako bi se dvoje šefova država mogli sastati u Zagrebu tijekom studenog ili najkasnije do kraja ove godine.

U međuvremenu je iz ureda hrvatske predsjednice priopćeno kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj  “jer najnoviji razvoj događaja i ozračje ne pridonose izgradnji međusobnog povjerenja”.

Beogradski mediji ocjenjuju kako su posljednjih dana iz Hrvatske “stigli signali da službeni Zagreb nije dobro primio izjave srpskih dužnosnika”, koje su “protumačene kao relativiziranje srpske agresije na Hrvatsku iz devedesetih”.

“U Zagrebu se zanemaruje činjenica da su te izjave uslijedile kao reakcije na hrvatski Zakon o braniteljima, u kojem se Srbija, srpski narod i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj u zakon uvode kao agresori”, navela je agencija Tanjug.

 


Komentari