Južnoafrikanci kupili City Center one Zagreb

hr.wikipedia.org

Južnoafrički nekretninski fond Hyprop je preko svoje tvrtke Hystead Limited, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, preuzeo 90 posto udjela u zagrebačkim trgovačkim centrima City Center one East i City Center one West.

Transakcija je teška 154,4 milijuna eura, navodi se u priopćenju Hypropa objavljenom na burzi u Johannesburgu. Zasad se ne spominje interes za trećim iz tog lanca, trgovačkim centrom City Center one Split, piše Poslovni dnevnik.

Upravljanje ostaje na tvrtki CC Real d.o.o. gdje je za Poslovni dnevnik potvrđeno kako ta tri trgovačka centra nastavljaju poslovati pod istim brendom. Lani ih je posjetio 21 milijun posjetitelja, uz ostvareni promet od više od 480 milijuna eura. Nakon okončanja transakcije Hystead će imati šest trgovačkih centara u pet zemalja, s bruto vrijednom imovinom većom od 740 milijuna eura.

Otkuda odjednom toliki interes Južnoafrikanaca, za ulaganje u našu zemlju?

‘Zbog loše ekonomske situacije Hrvatska je dugo bila izvan fokusa investitora. Otkako su se prilike popravile postala im je zanimljivija jer se ovdje nude viši prinosi nego u Češkoj, Poljskoj ili Mađarskoj, a naša se zemlja percipira kao rizičnija za ulaganja.

Investitori ovdje dolaze iz dva razloga. Prvi je konsolidacija portfelja, kad je vlasnik zbog troškova gradnje ostao u dugu pa pod pritiskom banaka mora prodavati nekretnine po diskontnim cijenama, a što je iskoristila Supernova da se proširi po cijeloj RH’, rekao je Poslovnom Filip Vučagić, direktor za investicijsko savjetovanje u Colliersu.


Komentari