Japanski car Akihito abdicirat će 31. ožujka

wikimedia.commons

Japanski car Akihito, kojemu su 83 godine, abdicirat će 31. ožujka 2019., piše u petak dnevni list Asahi Shimbun citirajući vladine izvore o prvoj carskoj abdikaciji u Japanu nakon više od 200 godina. 

Prema dnevnom listu, japanski premijer Shinzo Abe treba se sastati s dužnosnicima i članovima carske kuće u studenome prije nego što službeno objavi datum odreknuća.

Akihito je lani šokirao zemlju izrazivši želju da se povuče nakon tri desetljeća vladavine, a kao razloge naveo je svoju poodmaklu dob i zdravstvene tegobe.

Zbog te iznenadne najave iskrsnuli su problemi jer nijedan zakon u Japanu ne predviđa umirovljenje cara, s obzirom da je riječ o doživotnoj dužnosti. Tada je također pokrenuta široka rasprava o nasljeđivanju trona koji je prema zakonu moguć po muškoj liniji.

U lipnju je japanski parlament prihvatio zakon kojim se dopušta Akihitu abdikacija zbog poodmakle dobi u roku od tri godine od stupanja zakona na snagu.

Stariji carev sin, prijestolonasljednik  Naruhito, danas 57-godišnjak, trebao bi naslijediti prijestolje krizanteme 1. travnja.

Akihito je prvi japanski car koji nikada nije smatran božanskim, a desetljećima je u domovini i inozemstvu radio na tome da olakša teško breme  Drugog svjetskog rata koji je vodio njegov otac Hirohito.

U pisanoj poruci na svoj 83. rođendan, carica Michiko je izrazila uvjerenje da će ovogodišnja njezina putovanja s carem Akihitom biti posljednja u Japanu i da osjeća neizmjeran mir zbog toga što će Akihito ostatak svog života provesti u miru i tišini nakon godina carske dužnosti.

 


Komentari