IZAŠLI ALARMANTNI PODACI: Ovu kemikaliju svakodnevno jedemo, a možda uzrokuje rak (FOTO)

sanatate.bzi.ro/pexels.com

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako nema potrebe za panikom, ali…

Glifosat – najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena koja se koristi u gotovo svim herbicidima, vjerojatno ima kancerogena svojstva te je moguće da uzrokuje rak, javlja RTL televizija. Naime, Glifosat koristi tko god se bori s korovom, drugim riječima svaki poljoprivrednik.

“Glifosat je tu kruh naš svagdašnji. Britanska agencija kaže da je trećina kruha kontaminira glifosatom, Amerikanci kažu da je 90 posto soja kontaminirano, a jučer sam čitao da je svaka druga piva u Njemačkoj kontaminirana”, kazao je profesor organske kemije Valerije Vrček.

Jedno je njemačko istraživanje u 18 europskih zemalja pokazalo da glifosat u urinu ima 44 posto građana i građanki Europe. Hrvatska je imala najgore rezultate kad je u pitanju AMPA – razgradni produkt glifosata.

“Glifosat je već dulje jedna kontroverzna kemikalija. Vrlo rizična, povezana s niz zdravstvenih poremećaja kao što su metabolički problemi, bolesti jetre i bubrege, neurotoksičan, a najnovija je da uzrokuje rak”, obrazlaže Vrček. Europarlamentarac Davor Škrlec pak, tome se protivi.

“Zatražio sam od ministra poljoprivrede da Hrvatska na današnjem sastanku u Bruxellesu zauzme stav da se autorizacija da na tri do pet godina, a ne maksimalni period od 20”, upozorio je Škrlec. S druge strane, Višnja Ljubetić iz Ministarstva poljoprivrede kazala je kako nema potrebe za panikom: “Glifosat nije problem, nego koformulant, a to je pripravak”.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Svjetska zdravstvena organizacija smatra kako je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude, dok Europska agencija za sigurnost hrane i dalje tvrdi da nije vjerojatno da je kancerogen. Stoga, Europska komisija želi dozvoliti njegovo korištenje još 15 godina.[/box]


Komentari