Hrvatska očarala Britance: Ovih 10 otoka proglasili su skrivenim blagom

FOTO: Guardian

Britancima su puna usta hvale za naše prekrasne otočiće.

“Ovi otočići većinom su slabo naseljeni, a savršeni su za vožnje brodićima, šetnje, imaju prekrasne plaže i nude dozu kulture”, ovo je početak teksta objavljenog u britanskom Guardianu. Autorica Kathryn Tomasetti popisala 10 malih otoka koje smatra oazama.

Lopud

Samo sat vremena vožnje od Dubrovnika nalazi se Lopud i to je potpuno dugačiji svjet od gradske vreve. Planine se ovdje stapaju s plavim morem, a ima samo 220 stanovnika, te se proteže na manje od 5 četvornih kilometara. Na šetnjici uz more naći ćete male restorane i slastičarnice, a otok zaista pokaže pravo lice tik prije zalaska sunca, kada turisti odu nazad u Dubrovnik.

Sveti Nikola

Ovo najsjeverniji hrvatski otok, a nalazi se između borove šume i dva kilometra kristalno čistog mora. Ovaj otočić zapravo je nenaseljen, te se na njemu nalazi samo odmaralište izgrađeno 2015. godine. Ipak, svatko može posjetiti otok i to besplatno brodom, koji svakih sat vremena vozi iz Poreča. Kristalno čista voda savršena je za ronjenje, a dupine ćete vidjeti u srpnju i kolovozu. Na otoku je i restaurirani dvorac iz 14. stoljeća kojeg je izgradio venecijanski trgovac, u čijem vlasništvu je otok bio.

Veliki Brijun

Brijuni su nekada bili Titino ljetovalište, ali nakon njegove smrti proglašeni su nacionalnim parkom. Veliki Brijun udaljen je 20 minuta od Fažane, a postaje oaza mira kada turisti odu jer je zapravo nenaseljen. Ovdje možete istraživati, te vidjeti sve od otisaka dinosaura, botaničkog vrta do ostataka rimske kulture. Osim toga, ovdje možete na safari gdje ćete vidjeti egzotične životinje koje je Tito dobio od socijalističkih vođa.

Susak

Od Rijeke do Suska vam treba tri sata katamaranom, ali čeka vas poseban otok koji je gotovo potpuno pješčan. Ovaj mali otočić nema cesta već samo puteljke koje omeđuje mediteransko bilje. Zanimjivo je da je Susak ime i dobio po grčkoj riječi koja znači origano. Na Susku živi samo 150 ljudi.

Silba

Silba je prava oaza mira i otočani rade da tako i ostane. Osim što tamo nema automobila ni hotela, tijekom srpnja i kolovoza nema ni biciklista, kako ne bi narušavali mir. Ovaj otok smješten je sat i pol vože brodom od Zadra. Način života ovdje je opušten i Silba je savršeno jesto za pronalazak mjesta za sunčanje i ronjenje.

Kornat

Kornati se sastoje od 89 malih otočića i također su proglašeni nacionalnim parkom. Kornat je prekriven kaduljom, maslinama i smokvama i njegovo područje je zaštićeno, te se brodovima naplaćuje posjet. Ipak, Kornat je savršen za pješanje, i odmor, ali nudi tek nekoliko kućica za iznajmljivanje.

Šolta

Iako se Šolta vidi iz Splita i često je se spominje, posjetitelja je malo i oni koji ne dođu su na gubitku. Vožnja do otoka traje pola sata, a kada stignete uputite se u grad Maslinicu, koji se nalazi na zapadnoj strani otoka. Radi se o nekadašnjem ribarskom mjestu koje je ograđeno borovom šumom, a tamo se nalazi i dvorac iz 18. stoljeća koji je pretvoren u hotel. Za sve ljubitelje delicija savjetuje se da ostave prostora u koferima jer će sigurno poželjeti bocu domaćeg maslinovog ulja, grožde s lokalne farme ili pak med.

Sveti Klement

Hvar je jedan od najpopularnijih hrvatskih otoka, a posjetili su ga i George Clooney, te Beyonce, ali samo pet minuta od njega nalazi se Sveti Klement, i radi se o potpuno drugačijem svijetu. Botaničar Eugen Meneghello 1906. godine pretvorio ga je u svoj tajni vrt s ružmarinom, lavandom i ljiljanima. Na otočiću nema nikoda od listopada do ožujka, a tijekom ljetne sezone otvoreni su bungalovi. auta ovdje nema, zbog čega je destinacija zaista idilična.

Biševo

Nešto južnije od Visa smjestilo se Biševo. Ne samo da ovaj otok sićušan već je i najudaljeniji, a naseljeni otok u Hrvatskoj. Najpoznatiji je po svojoj Modroj špilji u koju se može jedino malim brodićem. Najbolje ju je posjetiti u kasnim jutarnjim satima kada će vas dočekati eksplozija srebrne i kobaltno plave boje.

Proizd

Proizd je u potpunosti nenaseljen, a nalazi se u blizini Korčule. Ovaj otok idealan je za bijeg od vreve, a do njeva vam treba pola sata iz korčulanske Vele luke. Ovdje vas čekaju plaže sačinjene od bijelih oblutaka, a najpopularnija, iako i dalje neposjećena, je Bili Boci.


Komentari