Francuzi uhitili ruskog milijardera i senatora, Rusi bijesni

EPA/YURI KOCHETKOV

Ruski milijarder i senator Sulejman Kerimov čije je uhićenje po izlasku iz aviona u ponedjeljak navečer u Nici, na francuskoj rivijeri, izazvalo bijes Kremlja, optužen je u srijedu za pranje novca i porezne malverzacije. 

Mora predati putovnicu i platiti kauciju od pet milijuna eura. Nema pravo napustiti departman Alpes-Maritimes u kojem se nalazi Nica, istaknuo je tužitelj Jean-Michel Pretre. U okviru te afere koja je krenula u Nici krajem 2014., već su optuženi francuski pravosudni dužnosnik i dva švicarska poslovna čovjeka.

Kerimov je priveden na izlasku iz aviona u ponedjeljak navečer u Nici i smjesta stavljen u pritvor. Milijarder posjeduje diplomatsku putovnicu koju nije koristio u ponedjeljak jer je putovao privatno. Njegovo privođenje izazvalo je bijes ruskih parlamentaraca te reakciju Kremlja.

Francuski otpravnik poslova u Moskvi pozvan je nakon što je Duma izglasala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje konvencije iz Beča o diplomatskom imunitetu.

“Status senatora Sulejmana Kerimova kao i činjenica da je građanin Rusije jamstvo su da ćemo poduzeti sve moguće napore da zaštitimo njegove pravosudne interese”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.


Komentari