Francuska neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost Katalonije

FOTO: Facebook / Ian Bremmer

Francuska neće priznati Kataloniju ako ta španjolska regija jednostrano proglasi neovisnost, rekla je u ponedjeljak francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau.

“Ako dođe do objave deklaracije o neovisnosti, ona će biti jednostrana, i neće biti priznata”, rekla je Loiseau za televizijsku postaju CNews.

Katalonija, čija je lokalna vlada naklonjena neovisnosti, održala je 1. listopad referendum o neovisnosti unatoč odluke španjolskog Ustavnog suda koji je glasovanje proglasio ilegalnim.

“Katalonija ne može biti uspostavljena glasovanjem koje je organizirao pokret za neovisnost prije tjedan dana. Kriza treba biti riješena putem dijaloga na svim razinama španjolske politike”, dodala je Loiseau.

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju da će Katalonija primijeniti zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za takvu opciju. “Proglašenje neovisnosti, koje mi ne nazivamo ‘jednostranim’, predviđeno je zakonom o referendumu kao primjena rezultata. Primijenit ćemo ono što nalaže zakon”, rekao je katalonski lider za katalonski televizijski kanal TV3.

Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. listopada, parlament Katalonije bi trebao proglasiti neovisnost te pokrajine u roku od 48 sati nakon što katalonske vlasti službeno proglase rezultate referenduma.

Katalonska vlada je priopćila da se više od 90 posto ljudi koji su izašli na referendum 1. listopada izjasnilo za otcijepljenje od Španjolske dok su španjolske vlasti referendum proglasile nezakonitim. Izlaznost na referendum bila je 43 posto.


Komentari