EMOTIVNO I POPRAĆENO PLJESKOM: Barack Obama održao oproštajni predsjednički govor (VIDEO)

pixabay.com

U utorak 11. siječnja Barack Obama u Chicagu je održao svoj oproštajni predsjednički govor, piše CNN.

Govoru su prisustvovali prva dama Michelle Obama, potpredsjednik Joe Biden sa ženom Jill, kao i oni koji su sudjelovali u kampanji te mnogi sadašnji i bivši članovi osoblja Bijele kuće.

U svom je govoru Obama Amerikance pozvao da odbace diskriminaciju i zauzmu se za američke vrijednosti.

Ukazao je i na priče o post-rasnoj Americi te izjavio da koliko god ona bila dobronamjerna, nikad nije bila realna jer je rasa i dalje ostala moćno sredstvo podjele u američkom društvu, ali i šire.
Time je priznao da je ispravljanje povijesnih nepravdi, odnosno rasnih podjela bio nemoguć cilj.

Kazao je i da odbija diskriminaciju protiv američkih muslimana, a ta je izjava bila popraćena glasnim pljeskom publike.

Obama se dotaknuo i Trumpovih prijedloga kojima se usprotivio, a ti prijedlozi uključuju da SAD zabrani ulazak muslimanima u zemlju, gradnju zida na granici s Meksikom, ukidanje Pariškog dogovora o klimatskim promjenama te ukidanje Obaminog zakona o zdravstvenoj reformi.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Ako netko može iznijeti plan koji je bolji od poboljšanja koja smo napravili za naš sustav zdravstvene zaštite, a koji pokriva što više ljudi po što manjim troškovima, javno ću to poduprijeti.”[/box]

U svom je emotivnom govoru Obama zahvalio svojoj obitelji i kazao da mu je razdoblje dok je bio predsjednik SAD-a bila najveća čast u njegovu život.

Republikanac Donald Trump, novi američki predsjednik, ured će preuzeti 20. siječnja.


Komentari