Donald Trump smrtno bolesnom dječaku ponudio pomoć

FOTO: Flickr

Nije jasno kako mu Trump namjerava pomoći.

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je pomoć smrtno bolesnom britanskom dječačiću u objavi na Twitteru u ponedjeljak nakon što njegovi roditelji nisu na sudu uspjeli izboriti dozvolu da ga se podvrgne eksperimentalnom liječenju u Sjedinjenim Državama.

Charlie Gard, desetomjesečni dječačić, zatekao se u središtu pravne bitke između svojih roditelja, koji ga žele liječiti u Americi, i stručnjaka u bolnici u Londonu koji smatraju da je terapija o kojoj je riječ eksperimentalna i da mu neće pomoći.

“Ako možemo pomoći malenom #CharliejuGardu, kako kažu naši prijatelji u Ujedinjenom Kraljevstvu i Papa, bilo bi nam veliko zadovoljstvo da to učinimo”, poručio je Trump.

Dječak boluje od rijetke genetske bolesti zbog koje ne može pomicati ruke, noge niti disati bez pomoći. Ima jednu vrstu bolesti mitohondrija koja uzrokuje postupno slabljenje mišića i oštećenje mozga.

Nije jasno kako mu Trump namjerava pomoći.

Njegovi roditelji prikupili su 1,3 milijuna funti donacija za njegovo liječenje.

Britanski Vrhovni sud presudio je prošli mjesec da bi mu liječenje u Americi samo produljilo patnje bez realne nade da bi mu moglo pomoći. Pojedinosti o terapiji o kojoj je riječ nisu poznate.

Roditelji su se obratili Europskom sudu za ljudska prava, no sud se prošli tjedan odbio miješati u taj slučaj.

Papa Franjo u nedjelju je također poručio da prati taj slučaj i da se moli za dječačića. “Sveti Otac prati slučaj malenog Charlieja Garda s ljubavlju i emocijama i izražava svoje razumijevanje roditeljima. Moli se za njih, u nadi da njihova želja da se brinu za svoje dijete do kraja neće biti ignorirana”, priopćio je Vatikan.

Upitan da komentira Trumpov tweet, glasnogovornik britanske premijerke Therese May rekao je da je slučaj jako osjetljiv i da su u mislima s Charliejevom obitelji.


Komentari