Američki lovci presreli dva ruska strateška bombardera nedaleko od Aljaske

Presretanje i sprovođenje ruskih zrakoplova trajalo je 12 minuta

Američki lovački zrakoplovi podignuti su zbog presretanja dvaju ruskih strateških bombardera u međunarodnom zračnom prostoru nedaleko od obale Aljaske, priopćila je jučer američka televizija Fox News, pozivajući se na izvore unutar američke administracije.

Prema tim informacijama, u noći na 17. travnja, 450 kilometara jugo-zapadno od američke baze Anchorage, primjećena su dva ruska strateška bombardera Tu-95, koji su letjeli u međunarodnom zračnom prostoru. S ciljem njihovog presretanja poletjela su dva američka zrakoplova F-22 i zrakoplov za radarsko izviđanje E-3. Presretanje i sprovođenje ruskih zrakoplova trajalo je 12 minuta, do trenutka kada su ovi promjenili smjer leta i usmjerili se prama svojim bazama na ruskom Dalekom isoku.

Bliski susreti ovakve vrste učestali su diljem sjeverne hemisfere nakon pogoršanja američko-ruskih odnosa 2014. godine, izazvanih ukrajinskom krizom. Međutim, u pravilu se radi o letovima unutar međunarodnog zračnog prostora ali uvjek u blizini državnih granica, pričemu ipak ne dolazi do povrede zračnog prostora bilo koje od tih dviju država.

Original možete pronaći na geopolitika.news


Komentari