Nakon kratke bolesti napustio nas je Vlado Štefančić, velikan hrvatske kazališne scene

Nakon kratke bolesti napustio nas je Vlado Štefančić

Velikan hrvatske kazališne scene, redatelj i glumac, autor gotovo dvije stotine kazališnih predstava i više od tisuću radijskih i televizijskih emisija, te dobitnik brojnih nagrada i priznanja generacijama Komedijinih djelatnika ostat će u trajnom sjećanju. Serijom koncerata Zabavljač koji će se održati u Kazalištu Komedija od 6. do 9. studenog 2017. godine, obilježit će se sedamdeset godina umjetničkog djelovanja gospodina Štefančića, te ujedno reći posljednje zbogom i hvala velikom umjetniku.

Vlado Štefančić_03

Vlado Štefančić je čovjek koji je zadužio mnoge generacije kazališnih umjetnika. Bio je početak mnogih karijera koje traju i danas. Začetnik je tzv. Zagrebačke škole mjuzikla koji je svojom energijom i znanjem zarazio mnoge, a svojim neumornim radom postavio je temelje Kazališta Komedija kakvo svi danas poznajemo“, izjavio je Krešimir Batinić, ravnatelj Kazališta Komedija.

Vlado Štefančić je rođen u Vukovaru 1931. godine. Autor je gotovo dvije stotine kazališnih predstava i više od tisuću radijskih i televizijskih emisija. Režirao je više od stotinjak predstava u zemlji i inozemstvu: od velikih spektakala, kao što su postava Zajčeva Nikole Šubića Zrinjskog u pulskoj Areni, preko prvih domaćih rock-opera, glazbenih komedija i mjuzikala, do iniciranja i realizacije nove Komedijine scene početkom 2000.-ih na Jarunu.

Kao redatelj, ali i dugogodišnji ravnatelj Kazališta Komedija, potiče i realizira prvi veliki i najpoznatiji hrvatski mjuzikl Jalta, Jalta, kao i mjuzikle Dundo Maroje, zatim prve rock-opere na ovim prostorima – Gubec-beg i Grička vještica. Usto, potpisuje režije mnogo ponajboljih stranih mjuzikala, kao što su Čovjek iz Manche, Jadnici (prije West Enda i Broadwayja!), Guslač na krovu, My Fair Lady, Kosa, rock opere Jesus Christ Superstar, opereta Zemlja smiješka, Šišmiš, Vesela udovica, Kod bijelog konja, Noć u Veneciji, Barun Trenk, Kneginja čardaša i Grofica Marica, opere Lucia di Lammermoor te komičnih opera Seviljski brijač i Gospoje i husari.

 


Komentari