Zgrožavajuće činjenice o hrani: Podvaljuju nam svašta, pa i gore od aditiva i kemije

S tržišta se povlači i jedna vrsta hrenovki (FOTO: Ilustracija/Pixabay)

Šest zabrinjavajućih činjenica o hrani koju svakodnevno konzumirate koje će vas osvijestiti.

Već i ptice na granama znaju koliko je upitna hrana koju jedemo. Meso se redovito puni raznoraznim kemikalijama, ni povrće nije iznimka, a hrana koju jedemo u restoranima brze prehrane toliko je puna šećera da izaziva ovisnost.

Na neke stvari možda ne možete utjecati, ali svakako možete izbjegavati hranu koja nema nikakvu nutritivnu vrijednost za vaše tijelo, štoviše, negativni učinci na organizam toliko su alarmantni da si svakodnevno skraćujete život i dovodite u opasnost od raznoraznih bolesti.

Donosimo vam šest zabrinjavajućih činjenica o hrani koju svakodnevno konzumirate koje će vas osvijestiti.

1. Upitan način proizvodnje hrenovki.

Hrenovke koje redovito konzumirate kao Hot Dog ili Chicken Nuggets koje djeca obožavaju jesti u McDonaldsu, proizvode se na jako čudan način. Naime, prije nego hrenovka ili ‘nugget’ dobije svoj oblik, podsjeća na ljigavu ružičastu pastu. Pasta se dobiva procesom koji se naziva mehanička separacija koji je brz i jeftin način da se iz mesa izbace kosti, hrskavica i ostali elementi kao što su dlake, papci i kljunovi. Kad se završi s procesom separacije, tzv. meso prepuno je bakterija što se riješava dodavanjem amonijaka. Na kraju se toj ružičastoj pasti nadodaju i umjetni pojačivači okusa, boje i šećer.

2. Koliko stidnih dlaka pojedete u restoranu brze prehrane?

Jedno je istraživanje pokazalo da prosječan posjetitelj restorana brze prehrane kao što je McDonalds godišnje pojede 12 stidnih dlaka. Kad sljedeći put pronađete dugu dlaku u hrani, ne brinite – bar znate da je s glave.

3. Ono što jedete nije sir

Niste svjesni koliko puta jedete nešto što zapravo nije sir. Naime, pasterizirani mliječni proizvodi u sebi redovito sadržavaju aditive, kemikalije i pojačivače okusa. Ono što je zabrinjavajuće jest da ti dodatci predstavljaju čak 49 posto ukupne mase tog proizvoda. Tajna je u činjenici da takvi proizvodi sadrže 51 posto pravog sira što njihovim proizvođačima omogućava da ih reklamiraju kao pravi sir.

4. Gumeni bomboni i njihov ‘visok sjaj’

U prehrambenoj industriji pri proizvodnji gumenih bombona i sličnih proizvoda koristi se šelak. Šelak je prirodni nusprodukt koji proizvode insekti, odnosno to je izmet tajlandskog insekta, a koristi se kao vezivo za lakove. Taj dodatak je odgovoran za ‘sjaj’ gumenih i žele bombona.

5. Salata u restoranu brze prehrane

Već je poznato da su salate iz restorana brze prehrane sve osim niskokalorične. Međutim, znate li da umaci koji se koriste za njih redovito sadrže glicerol? Glicerol je kemijski sastojak, inače poznat kao sastavni dio antifriza, salatama produžava vijek trajanja.

6. Gusti sok od jagode

Budući da su prave jagode skupe i potrebno ih je puno za proizvodnju gustog soka, proizvođači su se dosjetili ‘zgodnog’ rješenja. U guste sokove ubacuju se raznorazni umjetni pojačivači okusa koji imitiraju okus pravog voća. Često se koristi i etil acetat koji je sastojak eteričnih ulja, ali i pojedine vrste razrjeđivača.

 


Komentari