ZAPUŠTENO I DERUTNO: Zagrebačko Voltino sramotna je slika europske metropole! (FOTO)

Ivan Ramađa

Nekad industrijsko naselje, tik uz potok Črnomerec danas oronulo i derutno očito nikome ne predstavlja problem.

Dok se gradonačelnik bavi gradnjom fontana u koje troši milijune, zagrebački kvartovi naočigled propadaju, a Voltino je samo jedno u nizu.

Obišli smo ovaj, nekada uspješan industrijski kvart, a prizori koje smo snimili ostavili su nas bez teksta.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Na samom okretištu autobusa, koje je jedina poveznica sa centrom grada, nalaze se gomile otpada koje ne uspijevaju prikriti ni zeleni drvoredi uz sav svoj trud. Kako doznajemo od susjeda, otpad se samo gomila, a na ovaj problem gradske vlasti zatvaraju oči.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Zapuštene zgrade na svakom koraku

Ni pročelja zgrada nisu puno bolja. Žbuka otpada, zgrade djeluju derutno, a ni njihova urušavanja nisu rijetka pojava. Baš poput nekih “aveti”, ovakve zgrade su se nadvile nad cijelo naselje. Potpuno zanemarene i zapuštene, već desetljećima zjape netaknute.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Obišli smo i popularno nazvan “hotel za samce Sahara”, čija slika stvara jezu. Oronula zgrada, u koju nije ulagano više od 20 godina, kao da je izašla iz horor filma.

Ivan ramađa
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

Derutni zidovi na kojima se skuplja pljesan i razbijeni prozori slika su u samom srcu kvarta, koja nikoga od odgovornih ne dira. Vlasništvo nad “Saharom”  dijele grad i tvrtka u stečaju, Helios, a svojevremeno je građena za potrebe radnika iz Končara.

Ivan Ramađa
Ivan Ramađa

“Mi smo europska metropola. Mi želimo biti ljepši i bolji od Rima i Beča. Nismo mi balkanska kasaba.”, izjavio je gradonačelnik najavljujući gradnju fontane na Britanskom trgu, prije nekoliko dana. Slažemo se s njim, no jesu li ovakvi prizori ono čime ćemo konkurirati Beču i Rimu?

>>> SRAMOTA NA ZAGREBAČKOJ ATRAKCIJI: Obnovljeni tunel Grič zbog OVOGA je doživio pravi debakl (FOTO)

 

Zagreb bi se trebao dičiti svojim kvartovima, a njihovim zanemarivanjem ni milijunske fontane neće moći popraviti sliku grada. Milan Bandić, kao gradonačelnik Grada Zagreba, trebao bi razmisliti o prioritetima, u suprotnom će realne fotografije koje stižu s ulice biti još katastrofalnije za jednu europsku metropolu.

>>> NAJSTARIJE ZAGREBAČKO OKRETIŠTE ŽUDI ZA OBNOVOM: Oronula i zapuštena prometna žila kucavica (FOTO)

 


Komentari