PRVA DRIVE-IN LJEKARNA: Zbog ove revolucionarne ideje do lijekova možemo iz topline automobila

Podizanje kvalitete usluga ljekarni, najdostupnijeg dijela zdravstva.

Uloga je ljekarni puno je šira nego što ljudi misle; građani upravo u ljekarni mogu dobiti sve informacije prevenciji bolesti, liječenju i samoskrbi.

Kako bi podigli kvalitetu zdravstva i pomogli slabije pokretnima i roditeljima s malom djecom, otvorena je prva drive-in ljekarna u Zagrebu.

O svemu smo više pitali Nadu Jambrek, ravnateljicu Gradske ljekarne Zagreb.

Prilagodba potrebama sugrađana

Gradska ljekarna Zagreb zdravstvena je ustanova s dugom tradicijom, no, kazala nam je ravnateljica, svoju tradicionalnu ulogu svakodnevno prilagođavaju potrebama sugrađana uvođenjem novih usluga i inzistiranjem na kvaliteti istih.

Drive-in ljekarna jedna je od takvih inicijativa koja povećava dostupnost ljekarničke skrbi osobama koje zbog određenih čimbenika nisu u mogućnosti ući u ljekarnu (slabije pokretnima, roditeljima s malom djecom i slično).

Primarni cilj takve ljekarne je olakšati pristup ljekarničkoj skrbi upravo osobama kojima je iz bilo kojeg razloga to otežano.

ljekarna2

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Pacijenti svoje lijekove u drive-in ljekarni mogu preuzeti ne izlazeći iz svojih vozila.

Omogućen je pristup vozilom do same ljekarne, dovoljno je pozvoniti na zvonce i ljekarnice će, kroz za to prilagođen prozor, izdati lijekove pacijentu, bez potrebe da pacijent izađe iz automobila ili uđe u prostor ljekarne.”[/box]

Prva drive-in ljekarna u Retkovcu

Prvu drive-in ljekarnu otvorili su u Retkovcu jer im je to, kazala nam je Nada, bilo najjednostavnije s obzirom na promet. Drive-in ljekarne planiraju otvoriti i u drugim dijelovima grada, a Nada vjeruje da će ih biti i u drugim dijelovima Hrvatske jer smatra da je tako nešto lakše realizirati u manjim gradovima/naseljima.

Ljekarna u Retkovcu u Aleja lipa otvorena je još prošle godine krajem prosinca, no zbog vremenskih uvjeta (snijega ) nisu još iscrtani znakovi na kolniku pa okolni stanari prostor drive-ina koriste kao parkiralište.

Nada na to dodaje da kolegice iz ljekarne ostavljaju upozorenja na automobilima, ali ih neki ignoriraju unatoč tome što su ljekarnu prigodno označili, no vjeruju da će se i to riješiti ovaj tjedan.

U suradnji sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkim cestama prilagodili smo prilaz vozilima, uređeno je parkiralište Doma zdravlja

Službeno otvorenje naše prve drive-in ljekarne planirano je za veljaču 2017. , međutim, ljekarnička skrb u ljekarni Retkovec, Aleja lipa dostupna je kao i dosad, u prostoru naše ljekarničke jedinice, a i uslugama drive-in ljekarne naši se sugrađani već mogu koristiti i koriste se“, kazala je gđa Nada.

Podrška od Grada

U Gradu su podržali njihovu ideju i prilagodili parkiralište, stoga se Nada Jambrek zahvaljuje gradonačelniku i Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet kao i Zagrebačkim cestama koji su im pomogli u realizaciji ideje.

U suradnji sa Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za gospodarstvo pored ljekarni su postavljeni stalci za bicikle.

Bilo bi poželjno da možemo otvoriti u nekoj od naših ljekarni koje rade od 0,00 – 24,00 sata, ali na Trgu bana Jelačića to nije moguće, kao ni u Ozaljskoj, Sigetu, Grižanskoj. Izmještanjem ljekarne u Ilici 301 omogućili bi stanovnicima zapadnog dijela grada da i oni mogu svoj lijek podići iz automobile.

U svakoj novootvorenoj ljekarni, gdje će to biti moguće, planirat ćemo i drive-in“, zaključuje ravnateljica.


Komentari