KLINKA IZ KOPERNIKOVE: Evo zakaj volim Travno

Travno

”Travno je glavno”, odjekuje i danas mislima jedne odrasle djevojke.Zagrebačka naselja oaze su dječjih sjećanja i igara koje mora da je odnijelo vrijeme ili tehnologija koja je pobijedila naše mladosti. Ipak, sjećanja treba čuvati kroz priče, a u priču i sjećanje jedne djevojke urezalo se novozagrebačko naselje Travno.

Kvart velike duše. Da, duše velike kao Mamutica koja u svojim garažama i na kultnom platou čuva nezaboravne dječje igre, razvučene gumi-gumije i prve ljubavi, ispijene kave i prve skrivećki zapaljene pljuge. Mamutica krije i prva nestašna pijanstva dok susjed s prvog balkona bjesni jer ujutro mora na posao.

Spustiš se potom ispod platoa u najljepši park na svijetu, a pored njega ogromna zelena livada koja je bila sve po potrebi. Ponekad ratište, zeleni dvorac, trgovina pa čak i more. Trčiš zatim u sjećanjima do zelene šljive čiji plodovi i danas stežu usne, a tada su bili tako ukusni, tako zabranjeni.

Sjećate li se pljuca? Onih malih crvenih bobica prije pothodnika prema Kopernikovoj? A neboderi? Iz kojeg si smeđi, zeleni, žuti ili crveni? Skromna trgovina tada je imala najbolju ponudu jer za pet kuna mogao si kupiti brdo ledenih štapića svih boja i zaputiti se u osnovnu školu gdje će te Beraksa natjerati da ideš na zbor, a Benčekica stvorit glavobolje jer ti eto matematika ne ide.

U svemu tome pronađeš vremena da skokneš kod prijateljice koja živi u Kineskom zidu. Rolaš se po igralištu ne bi li srela Njega koji živi u maloj Mamutici, a za slučaj da ne skuži da ga vrebaš na klupici mu krišom ispišeš da ga neopisivo voliš.

Zakaj volim Travno? Pa zato kaj je glavno i za mene će uvijek biti, premda danas ispijam kavu daleko, daleko od posljednje stanice 221 busa.

>>>Gajnice imaju svoje nedostatke, ali zapravo su prava zagrebačka oaza mira

>>>GRAĐANI IZABRALI NAJBOLJI ZAGREBAČKI KVART: Pogađate o kojem se radi?

>>>Dubrava opasan kvart? Burnu debatu pokrenula jedna sarkastična objava

 

 

 


Komentari