Ovi zagrebački kvartovi kriju zanimljive priče

FOTO: Božica Trnka

Svaki od kvartova krije pokoju zanimljivost.

Zagreb je prepun tajni i zanimljivosti, a njegovi kvartovi obiluju urbanim legendama i staropsjedilačkim pričama koje se prenose s koljena na koljeno.

Svaki od kvartova krije pokoju zanimljivost, stoga prošećite s nama i otkrijte stvari koje još niste znali.

Šalata

Šalata je doista dobila ime po zelenoj salati, vjerovali ili ne. Naime, stanovnici Vlaške Vesi su na brdu pokraj Ribnjaka (današnja Šalata= imali svoje vrtove, a na brežuljku istočno od Kaptola, u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije, biskup Josip Galjuf sadio je slatau za prehranu umirovljenih svećenika i đaka u plemićkom konviktu na Gradecu.

 Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Ovaj kvart je tako dobio ime po zelenoj salati koju je biskup sadio.

Črnomerec

Prema zagrebačkoj legendi, Črnomerec je dobio ime po ondašnjem vlasniku mesnice kojeg su se građani bojali. Kako kazuje legenda, nisu mu prigovarali kada bi im količinu kupljenog mesa procjenjivao od oka, najčešće na njihovu štetu.

FOTO: Dražen Komar
FOTO: Dražen Komar

Kako se tada u Zagrebu govorilo črno meri, tako se i ovaj izraz ustalio u uporabi.

Špansko

Postoje dvije teorije za nastanak  imena  Špansko.

prema jednoj, naziv Špansko potiče iz 16. stoljeća, iz vremena kada su Habsburgovci na naša područja dovodili španjolske najamne vojnike koji su sudjelovali u građanskom ratu. Iz povijesnih izvora se zna da su se njihovi vojnički logori nalazili na području današnjeg naselja Špansko.

Facebook
Facebook

No, vjerojatnija je druga teorija prema kojoj naziv Špansko potječe od riječi Špan. Španovi su bili upravitelji feudalnih i biskupskih imanja, često niži plemići ili kanonici. Zemljište i naselje na njemu pripadalo je Španu zagrebačkog biskupa.

Peščenica

Peščenica je staro ime pašnjaka stočara s Lašćine. Početkom 20. stoljeća na tom zemljištu izgrađeno je istoimeno naselje.

FOTO: Moj kvart
FOTO: Moj kvart

Trešnjevka

Ime Trešnjevka se prvi put spominje na Kneidingerovu planu (Leopold Kneidinger) gradske općine iz 1766. godine. Tada je na tom mjestu nije bilo kuća nego pašnjak koji je dobio ime po divljim trešnjama koje su tamo rasle.

FOTO: Božica Trnka
FOTO: Božica Trnka

Prvo naselje na Trešnjevci bilo je selo Ljubljanica, smješteno južno od starijeg naselja Črnomerec – u pisanim se dokumentima spominje od sredine 18. stoljeća. Ono je tada imalo desetak kućanstava koja su se bavila vinogradarstvom. Nedaleko od Ljubljanice nalazilo se zemljište Berek, na dijelu kojega je smještena današnja tramvajske Remiza. Nešto sjevernije odatle prostiru se Črešnjevke, zemljište po kojem je Trešnjevka dobila ime.

Izvor: zgportal

 


Komentari