ISTINA ILI MIT? Ove predrasude najčešće se vežu uz neke zagrebačke kvartove

Patrik Macek/PIXSELL

Istina ili predrasude.

Svaki zagrebački kvart ima svoju priču. Za veliki broj njih vežu se predrasude koje je teško razbiti. Pa tako Dubrava slovi za opasan kvart prepun mafijaša, a  Pantovčak i Šestine vežu se uz bogate snobove.

Popisali smo kvartove koji se ističu s predrasudama već duboko usađenim u zagrebačku tradiciju:

Dubravu izbjegavamo jer je opasan kvart dok se Trešnjevka veže za socijalizam i nižu srednju klasu. Na Pantovčaku i  u Šestinama žive umišljeni bogati snobovi, a u Novom Zagrebu klošari te taj dio grada nema dušu.

14.01.2013., Zagreb - Tijekom 24 sata na podrucju Zagreba palo je 35 cm snijega koji gradjanima otezava odlazak na posao. Stanovnici naselja Dugave od jutra su prinuli ciscenju snijega. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sesvete su poznate po “seljacima s pajcekima”, a Centar po umjetnicima i gospođama s mačkama. Na Črnomercu i u Maksimiru živi viša srednja klasa, dok u Voltinom i Borongaju nitko ne želi živjeti – “umjetni kvartovi”.

Razbijamo predrasude

Jedan zagrebački forumaš razbija predrasude te navedene kvartove opisuje potpuno drugačije. Prema njemu, Dubrava je kvart sa vrlo aktivnim kazalištem za djecu, kvart u kojem je jedina osnovna škola koja ima svoj bazen, igraonice i kreativne radionice.

Trešnjevku vidi kao kvart s romantičnim malim kućicama koje na žalost uzmiču pred kaotičnim novogradnjama, a Novi Zagreb ima gradski šarm.

Davor Visnjic/PIXSELL
Davor Visnjic/PIXSELL

S druge strane, Pantovčak i Šestine su zeleni kvartovi, za one koji vole prirodu, a žele biti blizu centra grada. Sesvete su perspektivan kvart za mlade ljude, a infrastruktura je bolje riješena od većine zagrebačkih naselja.

Centar je definitivno kulturno i umjetničko središte grada, dok su Maksimir i Črnomerec tipični gradski kvartovi prepuni zagrebačkog duha. I Borongaj i Voltino imaju svoju perspektivu, tvrdi, pršte optimizmom, a jedini problem su nekvalitetni objekti.

Što vi kažete? Ima li u predrasudama i istine?

 

 


Komentari