(FOTO) ‘Spektakularan i prijeko potreban’ nogometni kamp na Sveticama: Danas sve propada, a gradnje nema

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Neizvjesna sudbina nogometnog kampa HNS-a na Sveticama.

Gradonačelnik Milan Bandić još je 2015. godine najavljivao početak kontroverznog projekta gradnje kampa koji košta 100 milijuna kuna.

Tada je zagrebačka Gradska skupština dala suglasnost za ulaganje sredstava u sportsku građevinu Sportsko-rekreacijski centar Svetice na kojem se zajedno s Hrvatskim nogometnim savezom trebao sagraditi nogometni kamp nogometne reprezentacije, atletski tereni te tereni za rekreaciju građana.

Taj je prijedlog, podsjećamo, već tada naišao na protivljenja SDP-ovih zastupnika. Naime, iz SDP-a su naglasili da se na SRC-u Svetice u slobodno vrijeme rekreira i trenira najmanje 3 000 sportaša, djece i rekreativaca, stoga su zastupnici tada predlagali da se aneksom ugovora definira i izgradnja drugih atletskih terena, točnije atletske dvorane. Unatoč protivljenju, većinom glasom odlučeno je u Gradskoj skupštini da će do gradnje kampa nogometne reprezentacije i Dinama ipak doći.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Većina nogometnih klubova i reprezentacija kampove gradi van grada, u manjim sredinama, u prirodi daleko od gradske gužve gdje se u miru mogu pripremati. Apsurdna je stoga odluka da se u Hrvatskoj dugo obećavani nogometni kamp (dalje od kamena temeljca u Tuhelju nije otišlo) trebao graditi u središtu metropole, i to baš na mjestu gdje svoju slobodu i prostor za treniranje i igru ima na stotine djece i sportaša. Ulaganje u SRC Svetice da, ali za građane – ne nogometni savez![/box]

Izvršni direktor HNS-a  Damir Vrbanović još je prošle godine u srpnju kazao da će radovi krenuti “za nekoliko tjedana”, da nas očekuje spektakularan stadion i da je riješena projektna i poslovna dokumentacija, kao i građevinska i lokacijska dozvola.

Tada je istaknuo da će radovi biti gotovi do zime 2017/2018, da “samo što nisu počeli” i da su “bageri već na putu za Svetice”.

No, i ovo “zagrebačko obećanje” na svoju realizaciju čekat će, čini se, godinama. Tako projekt nogometnog kampa HNS-a na Sveticama, svečano predstavljen 2014. godine kada je istaknuto da je neophodan za budućnost hrvatskog nogometa, danas izgleda ovako:

Iskrsnuli su problemi s atletičarima kojima je obećana atletska infrastruktura u sklopu kampa, a pravo na zemljište na Sveticama polagala je Crkva te se Grad dogovorio s crkvom oko zamjenskog zemljišta. Lokacijska i građevinska dozvola za izgradnju kampa su ishođene, a nakon početnih radova, strojevi su utihnuli.

Sudbina kampa koji je trebao biti moderan sportski kompleks i dalje je neizvjesna.


Komentari