Aktivisti sa Savice obratili se ministru: ‘Narušena su nam prava, sada je vrijeme i mjesto da pomognete’

Facebook/ Savica za park

Stanje u parku na Savici nikako da smiri.

Park na Savici razlog je raskola između građana i gradonačelnika Bandića. Naime, on je tamo prvo želio graditi crkvu, ali građani su se izborili za park, sada umjesto toga, gradonačelnik želi betonizirati zelenu površinu koja je stanovnicima prijeko potrebna.

Građani su odlučni u svojoj namjeri da bagerima onemoguće rad pa su tako organizirana 24-sata dežurstva, a aktivisti su otišli i korak dalje, te su ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću, poslali pismo sa svojim problemima i zahtjevima.

Prenosimo njihovo pismo u cijelosti:

“Poštovani ministre Dobroviću,

obraćamo se Vama i tražimo zaštitu kao građani Republike Hrvatske kojima su narušena sva demokratska prava.

Prekoračivši sve demokratske procedure, bez obavještavanja javnosti, gradonačelnik Bandić nasilno nastoji provesti devastaciju našeg jedinog zelenog parka u Trnjanskoj Savici pod nazivom „uređenje parka“.

Projekt do kojeg mi građani nemamo pristupa i saznajemo detalje putem dobrih ljudi predviđa:

– zamjenu trave betonom i sintetskim pokrovom na površini od 9 300 m2 i opločnike na 1500 m2, ukupno to čini 42% površine parka

– rušenje 16 dvadesetogodišnjih stabala

To je jedina mala zelena oaza koju imamo u prebetoniziranom i preizgrađenom naselju. Ljeti nam je park jedino osvježenje, a sad bismo umjesto toga trebali dobiti betonsku i plastičnu grijalicu. Želimo uređeni park, ali isključivo s prirodnim, ekološki prihvatljivim i održivim materijalim. Znamo kako bismo si uredili park za mnoge buduće generacije.

Povodom Dana planete zemlje izjavili ste:

‘Očuvanje planeta nije samo globalna ili nacionalna obaveza, nego je to zadaća svakoga od nas jer svi građani savjesnim i odgovornim ponašanjem mogu doprinijeti zaštiti okoliša, očuvanju resursa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena…. korištenjem ekološki prihvatljivih proizvoda direktno doprinosimo osiguranju čistog i zdravog okoliša. A takvoga ga trebamo ostaviti i našoj djeci i budućim generacijama’.

Sada je vrijeme i mjesto da nam u skladu s tim aktivno pomognete i zaštitite naše interese.

Nadamo se da će glas razuma prevladati i da ćemo zajedno pobijediti”, napisali su iz Inicijative “Čuvamo naš park”.

>>> Park ostaje park: Poništena dozvola za gradnju crkve na Savici

>>> Ministarstvo graditeljstva: ‘Park je legalan i Bandiću ne treba dozvola za gradnju’

>>> (VIDEO) Prosvjednici na Savici blokiraju radove, a Bandić roštilja u svom vrtu


Komentari