Trgnite se! Ovo je plan političkih elita

Svakoj političkoj eliti koja je na vlasti u interesu je pasivizirati svoje građane. Svakoj interesnoj skupini koja je u sprezi s političkom elitom također je u interesu pasivizirati svoje građane. Oni bi željeli da budete puki promatrači koji uz kokice i kolu promatrate dok vas pljačkaju, uzimaju vam klub, grad i domovinu.

Ponekad ustanete sa svoje ugrijane stolice, podviknete i vratite se u udobnost nečinjenja i nemoći. To pasiviziranje se može najbolje primijetiti kroz nogomet.

Svaki Ultras zna o čemu pišem. Klubovi (posebno bogati) žele da od navijača postanete promatrači. Promatrač se ne budi, on uz kokice i colu, na grijanoj sjedalici konzumira proizvod koji su vam pripremili. Emocija je svedena na minimum, a stajanje na tribini smatra se teškim prekršajem i kršenjem društveno prihvatljivih normi. Ne daj Bože da slučajno transparentnom kojim želite poručiti ljubav prema svom klubu ili reprezentaciji prekrijete koju reklamu jer je za njih novac važniji od ljubavi.

Politika također provodi istu agendu. Ona vas želi kao promatrače koji uz kokice i colu promatrate sve ono loše i štetno što provode. Bilo kakav aktivizam i pobuna smatra se neprihvatljivim.

Zamislite da su hrvatski navijači promatrali kako ih srpski klubovi kradu na svakom koraku, zamislite da su Dinamovi navijači uz kokice i colu mirno promatrali kako im bez njihovog znanja i odobrenja mijenjaju ime za koje su godinama živjeli.

Zamislite da su Bad Blue Boysi ostali sjediti 13.5. i gledati kako im Delije trgaju stadion, zamislite da Zvone Boban ostao u svlačioni i gledao što se događa!

Navijači su zato za nogometnu i političku elitu opasni jer oni nisu puki promatrači, već aktivni sudionici procesa koji se oko njih događaju.

Na Teološkom fakultetu su nas učili da je temeljni liturgijski stav stajanje jer označava budnost i spremnost na poslanje, spremnost na djelovanje. Imati stav ne znači nužno jurišati na barikade, znači biti svjestan da možeš pokušati promijeniti stvari koje smatraš nepravednim i lošim.

Zato u simboličkom smislu nemojte od svog života napraviti kino u kojem ćete zavaljeni u udoban naslonjač uz kokice i colu promatrati što se na ekranu događa. Oni bi to htjeli.

Autor: Marko Sladoljev


Komentari