POLITIČKI ANALITIČAR ZA ZAGREB.INFO: ‘Esih nema šanse, nasjela je na patku Puhovskog’

Patrik Macek/PIXSELL

Pred nama je najneizvjesnija utrka za čelo metropole.

Do lokalnih izbora ostalo nam je nešto manje od tri mjeseca, a karte su više – manje podijeljene. Izgledno je da od HDZ – a više ne možemo očekivati nekog ozbiljnog kandidata, dok se SDP ipak odlučio na najracionalniji mogući potez – podršku Anki Mrak Taritaš.

No, čini se da podrška najveće oporbene stranke Mrak Taritaš nije najbolje legla nezavisnoj Sandri Švaljek koju podupiru Darinko Kosor i njegov HSLS. Naime, ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba oštro je krenula s negativnom kampanjom. S njezine strane optužbe frcaju, pa je tako na tapeti malo Bandić, malo Mrak Taritaš. Švaljek zaboravlja da birači takve kampanje kažnjavaju, što se pokazalo i na ne tako davnom slučaju Josipa Kregara.

S druge strane, Ivan Pernar svoju je kandidaturu oslužbenio, no čini se da ga nitko ne smatra relevantnim kandidatom i ozbiljnijom prijetnjom aktualnom gradonačelniku, stoga se njegovo ime vrlo brzo izgubilo u kontekstu lokalnih izbora.

“S njim se nećemo opterećivati, čovjek ima posla na Splitskom karnevalu.” govori nam politički analitičar Davor Gjenero.

Mrak Taritaš i SDP s ovakvom filozofijom nisu prijetnja Bandiću

S Pernarom se možda ne treba opterećivati, no podrška SDP -a Mrak – Taritaš svakako je nešto što uvelike mijenja donedavnu situaciju uoči lokalnih izbora. Podsjetimo, najveća oporbena stranka do posljednjeg je trenutka odugovlačila s ovim potezom. Naravno, podrška SDP -a nije besplatna te su rasprostrli svoje zahtjeve pred Mrak Taritaš. Traže da joj zamjenici budu SDP-ovci, šef Zagrebačkog holdinga treba biti SDP-ovac, a gradski uredi i Holdingove podružnice dijelit će se 60-40.

“Zahtjevi SDP – a postavljeni pred Mrak  Taritaš unaprijed diskvalificiraju ovu kombinaciju kao nekog tko može pobijediti Bandića, iako su uobičajena praksa. Ako se Mrak Taritaš i SDP s ovakvom političkom filozofijom nađu u drugom krugu, sasvim je sigurno da vrlo motivirano Bandićevo biračko tijelo osigurava njegovu izbornu pobjedu.” objašnjava Gjenero te dodaje da je za SDP loše što nema vlastitog kandidata, međutim u ovakvim okolnostima podrška HNS – ovoj Mrak  Taritaš najracionalniji je potez.

Veliki broj kandidata ide na ruku aktualnom gradonačelniku ali od HDZ – a smo ipak očekivali ozbiljnog kandidata. No, po svemu sudeći, nećemo ga dobiti. Vladajuća stranka još uvijek ponavlja ono što smo slušali unatrag deset godina – sve će biti poznato tijekom idućih nekoliko dana.

“Oni imaju dvije opcije. Jedna je da kandidiraju šefa gradske organizacije, Andriju Mikulića i tako pokušaju malo ojačati svoju poziciju za Gradsku skupštinu, a druga opcija je da kandidiraju nekoga tko formalno nije dio stranačke strukture, no prepoznatljiv je građanima. No, za tu operaciju je već dosta kasno. Racionalno je bilo da su se dvije najveće stranke dogovorile, ukoliko žele promjeniti trenutnu vladajuću strukturu Grada Zagreba te da su zajedno podržali kandidatkinju Sandru Švaljek koja može biti izbor i HDZ – ovim i SDP – ovim biračima.” tvrdi politički analitičar.

Švaljek jedina ima šanse protiv Bandića, a Esih se ‘upecala’ na udicu

Rejting nezavisne Sandre Švaljek već je neko vrijeme u padu. Međutim, ona jedina ima šansi u drugom krugu protiv Milana Bandića, tvrdi Gjenero.

“Švaljek rejting opada jer drugi kandidati imaju daleko veću medijsku prisutnost. Za razliku od Mrak  Taritaš koja ne može privući HDZ – ove birače da ne glasuju za Bandića, Švaljek bi mogla privući kompletan taj nepopulistički dio i tako ozbiljno konkurirati Bandiću koji bi pred njom imao tek manju prednost.” objašnjava naš sugovornik.

Proteklih nekoliko dana spominje se još jedno, neočekivano ime u kontekstu lokalnih izbora. Navodno želju za nezavisnom kandidaturom ima i saborska zastupnica Bruna Esih te bi HDZ svoju potporu mogao pružiti upravo njoj.

“Ona nema šanse na ulazak u drugi krug. Ta priča je udica koju je bacio profesor Puhovski kada je prije nekoliko mjeseci ustvrdio da Bandića u Zagrebu može srušiti samo Zlatko Hasanbegović. Puhovski je jako dobro znao da to nije tako ali je namjerno to rekao, želeći se poigrati s političkom dinamikom. Ljudi su se ulovili na to i sad se na desnom polju nešto događa. No, nije moguće da se na temelju ideološke platforme dobiju izbori na lokalnoj razini.” objašnjava Davor Gjenero.

Ukoliko se u drugom krugu nađu Anka Mrak Taritaš i aktualni gradonačelnik, čeka nas još jedno razdoblje Bandićeve vladavine, uvjeren je Gjenero. No, to razdoblje za njega neće biti tako komotno poput zadnje četiri godine, kaže, jer će mu biti puno teže sastaviti skupštinsku većinu. No, ako Bandiću u drugom krugu zaprijeti Sandra Švaljek, postoji mogućnost da na čelu grada vidimo nju, ustvrdio je naš sugovornik.

I dok se kampanja zaoštrava, svakodnevno nas iznenađuju neki novi politički potezi ili lica koja Zagrebu nude promjene. No, po svemu sudeći, promjene ne žele sami Zagrepčani, stoga je aktualni gradonačelnik još uvijek u debeloj prednosti pred svim ostalim kandidatima. Ipak, možda nas svibanj iznenadi.

>>>Bruna Esih o kandidaturi za gradonačelnicu: Njezin odgovor je bio kratak i jasan

>>>SDP će podržati Mrak Taritaš jedino pod ovim uvjetima


Komentari