Najnovija anketa: Evo koje kandidate za gradonačelnika/cu građani preferiraju

Facebook

Agencija 2×1 komunikacije provela je telefonsku anketu na 700 Zagrepčana s ciljem utvrđivanja političkog raspoloženja u glavnom gradu uoči lokalnih izbora, piše Direktno.hr.

Da su u nedjelju lokalni izbori u Zagrebu, Milan Bandić osvojio bi najveći broj glasova (32,34%), ali bi pobjedu morao tražiti tek u drugom krugu, u kojem bi se uz njega, kako stvari trenutačno stoje, našla Anka Mrak-Taritaš.

Ispred Drage Prgometa trenutačno su dvije dame: Sandra Švaljek i Bruna Esih. SDP bi na listi za zagrebačku Skupštinu dobio najviše glasova i to bez pomoći HNS-a. Nešto manje dobile bi liste stranaka Rad i solidarnost, odnosno HDZ-a, a u Skupštinu bi ušle još i liste HNS-a te nezavisne Brune Esih.

Milan Bandić, da su krajem ovog tjedna lokalni izbori, dobio bi 32,34% glasova (od 86,57% onih koji su potvrdili pristupanje izborima). S više od deset postotnih bodova zaostatka za njim bi u drugi krug po pobjedu išla Anka Mrak-Taritaš za koju bi glasalo 21,78% ispitanika.

Sandra Švaljek bi za sučeljavanje s Bandićem morala premostiti zaostatak veći od šest postotnih bodova za Mrak-Taritaš. Trenutačnih 15,18% dovoljno je tek za treće mjesto.

Iako službeno nije potvrdila svoju kandidaturu, Bruna Esih može biti zadovoljna s potporom 8,58% Zagrepčana, tim više što joj kandidat HDZ-a Drago Prgomet gleda u leđa s postotkom 4,95.

Ivana Pernara bi na dužnosti gradonačelnika Zagreba htjelo vidjeti 4,62%, a za Mostova kandidata Marka Sladoljeva opredijelilo bi se 2,81%.

FOTO: Direktno.hr
FOTO: Direktno.hr

SDP bi s 20,85% bio najbrojnija stranka u Gradskoj skupštini i to bez suradnje s HNS-om kojem bi glas dalo 5,76%. Naravno, zajednički učinak tih dviju stranaka povećao bi ukupan broj zastupnika, ali nedovoljan za većinu. O većini bi odlučivao Rad i solidarnost Milana Bandića koji bi poduprlo 19,83%.

HDZ bi dobio 17,29% glasova što je zamjetno veći broj glasova od onog koji bi dobio gradonačelnički kandidat HDZ-a, pa čak i u zbroju s glasovima Brune Esih. Nezavisna lista Brune Esih, kanidira li se na izborima, dobila bi već u nedjelju 5,42% glasova, a na pragu ulaska u Gradsku skupštinu bio bi Most s 4,41%. Za Živi zid glasalo bi 3,73%, a za HSLS 3,39% birača u Zagrebu.

Ostale stranke ne prelaze dvopostotnu potporu. Onih ispitanika koji uopće ne misle glasati je 15,71%, a neodlučnih 14,92%.


Komentari