Mrak Taritaš protiv ovog nije mogla: Bandićev govor otkriva zašto je vječni pobjednik

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bandić u svojim govorima otvoreno pristupa građanima i zna kako igrati na kartu osjećaja.

Kvalitetna komunikacija najčešće vodi do uspješnog rezultata, a često mnogi nisu svjesni utjecaja komunikacijskih kampanji. Jednu složenu cjelinu predstavlja komunikološki profil hrvatskih političara, koji obuhvaća odnos medija, javnosti i političkih dionika u svim oblicima komunikacije. Pritom je važno napomenuti djelovanje dionika u osobnoj komunikaciji, što se odnosi na kontakt licem u licem kako bi se dionik što bolje promovirao i stvorio uvjerljiv imidž u političkoj komunikaciji.

Najčešći prijenos informacija je verbalna, odnosno usmena komunikacija koja se temelji na izgovorenim riječima i prema govoru tijela. Neverbalni znakovi uključuju izraze lica, ton glasa, geste, položaj tijela ili pokret, dodir i pogled. Govornici svojom mimikom, gestama i stilom odijevanja govore više nego riječima.

Odlučili smo analizirati jučerašnji pobjednički govor Milana Bandića nakon 2. kruga lokalnih izbora i tako otkrili zašto ga građani već 16 godina i dalje biraju i zašto zagrebački gradonačelnik toliko godina nema konkurencije.

FOTO: Milan Bandić / Facebook
FOTO: Milan Bandić / Facebook

Kako je konstatirala i sama Anka Mrak Taritaš, Milan Bandić ima vrlo izražajnu socijalnu inteligenciju, koju stručnjaci definiraju kao sposobnost mudrog ponašanja u međuljudskim odnosima. Tako Bandićevi govori nisu uvježbani na kakve često nalazimo kod političara, već njemu to dolazi prirodno, što je rijetka situacija kod ljudi inače i predstavlja veliku i značajnu prednost u interakciji s ljudima, posebno kod političara koji time igraju na kartu osjećaja građana i građanki.

Prednosti usmene komunikacije koje Bandić, svjesno ili nesvjesno, koristi svakako su brzina komuniciranja, koja je kod Bandića blago umjerena i ugodna, uz pomno birane stanke. Pritom mu gotovo pa prirodno dolazi da u svom govoru priča mirnim, toplim tonom, razabire riječi koje će privući “malog čovjeka” i “građane”, drži se čvrsto i uspravno, a nikad nema zatvoreni stav, naprotiv, ruke su širom otvorene.

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sljedeća prednost je povratna informacija od sugovornika o razumijevanju poruke, a Bandića najčešće građani dočekuju s ovacijama prije i poslije govora.ano.

Sigurnost u sebe i entuzijazam Bandić izražava gestama, točnije otvorenim rukama pored sebe koje su opuštene i okrenute su prema sugovorniku. Otvorenim stavom, odnosno položajem tijela Bandić se priklanja slušatelju, komunicira otvorenost, spremnost na interakciju i dobronamjernost. Otvorenim položajem tijela Bandić signalizira osjećaj samopouzdanja, ugode i postignuća. Često se naginje prema naprijed ili stoji čvrsto na mjestu, što znači da osoba za sebe smatra da je važna, nadmoćna, odlučna i dominantna, a time pokazuje i velik interes za raspravu, kao i potrebu da sebe zaštiti.

U svojim govorima zagrebački gradonačelnik često ističe aktivno slušanje, odnosno samog sebe predstavlja kao aktivnog slušača koji je u potpunosti usredotočen na ostale sugovornike i njihove vizije.

Jedna od važnih stavki svakako je komunikacija pogledom, a Bandić i time jako dobro upravlja jer u svojim govorima pažnju pridaje svakom sugovorniku i sa svakim komunicira pogledom, svakome daje na važnosti što pozitivno djeluje na svakog ponaosob.

FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jedan od mudrijih poteza kojim se približava građanima Zagreba svakako je stavljanje otvorene ruke na srce kada spominje Hrvatsku i svoju majku. Time se nastoji pred građanima i građankama predstaviti kao domoljub i obiteljski čovjek i igrati na kartu osjećaja.

Zaključak je da Bandić uistinu, uz veliku prednost izražene socijalne inteligencije, odlično usklađuje verbalni i neverbalni dio umjerenim i mirnim gestama koje odlično kontrolira.


Komentari