Marko Sladoljev predstavio program za kulturu: ‘Zagrebačka kulturna scena godinama trpi pljačku!’

Petar Glebov/PIXSELL

Lokacija današnje konferencije za medije nije odabrana slučajno.

Nakon što je prošlog tjedna kandidat za gradonačelnika Zagreba Marko Sladoljev predstavio svoj program za sport, u ponedjeljak 24. travnja, ispred kultnog zagrebačkog kluba Jabuka, predstavio je svoj tim i program za kulturu. Lokacija današnje konferencije za medije nije odabrana slučajno – klub Jabuka je nažalost postao simbolom potpune devastacije i sitnih interesa s kojima se godinama bori zagrebačka urbana scena.

„Prije tjedan smo skrenuli pozornost na loše stanje zagrebačkog sporta, nažalost situacija je potpuno ista s gradskom kulturnom scenom. Zagrebačka kulturna scena godinama trpi sofisticiranu pljačku. Klub Jabuka, pred kojim se danas nalazimo, samo je jedan od primjera katastrofalnog upravljanja gradskim financijama i pogodovanju sitnim interesima. Sjetimo se i samo slučaja kina Tuškanac, za čiju problematiku aktualni gradonačelnik nije pokazao niti najmanje interesa. Podsjećam na to da Grad Zagreb ima na raspolaganju 550 milijuna kuna za kulturu u Zagrebu, a s tim iznosom nije učinjeno apsolutno ništa. Moj tim za kulturu čine stručni ljudi, koji su dio zagrebačke kulturne scene, razumiju ju i već godinama se zalažu za njezin napredak i razvoj. Kao budući gradonačelnik svojim biračima mogu obećati razvoj kulture kakav dolikuje metropoli Hrvatske, kao i ulaganje u simbole urbane scene Zagreba koji više neće propadati.“, izjavio je Marko Sladoljev.

Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL

Gradski prostori zjape prazni

„Neopisivo mi je drago što se nalazimo upravo ispred Jabuke, kluba u kojem sam proveo brojne večeri i uživao na koncertima. Kao organizator više stotina koncerata dobro poznajem loše stanje zagrebačke klupske scene. Ona je teško pogođena različitim interesnim skupinama i danas Grad Zagreb ne prepoznaje rock kulturu i rock glazbu. Sramotno je da zagrebačko Vijeće za glazbu tu kategoriju i dalje ne prepoznaje. Što se tiče gradskih prostora, oni danas zjape prazni. Primjer je zagrebački Velesajam koji na raspolaganju ima nekoliko paviljona, a uopće ih ne koristi. Oni bi se trebali dati kulturnoj i nezavisnoj sceni na korištenje.“, poručio je povjerenik Mosta za Zagreb i organizator brojnih kulturnih događaja u Zagrebu Antonio Pešut.

Mostov program za kulturu podržala je i uvažena kulturna djelatnica Miriam Mary Brgles.

„Iako u Zagrebu postoji veliki broj kulturnih institucija i programa, danas smo suočeni s problemom kvalitete, odnosno izvrsnosti. Potrebno je raditi na afirmaciji umjetnika i projekata, kao i sukreiranju kulturnih politika. Međutim, najvažnije je hitna promjena garniture na upravljačkim i menadžerskim pozicijama u kulturi jer je njihovo vrijeme davno prošlo.“, izjavila je uvažena kulturna djelatnica dr. sc. Miriam Mary Brgles.

Autor Mostovog programa za kulturu Siniša Ružić skrenuo je pažnju na nekoliko važnih stavki.

„Zagreb obiluje izrazito kvalitetnim kulturnjacima, dakle kvalitetan kadar je prisutan. Najveći je problem loše i netransparentno upravljanje gradskim novcem i uhljebljivanje nestručnog kadra. Grad svake godine zaposli i do 150 nepotrebnih osoba, potpuno nerelevantnih za područje kulture. Zagrebu na raspolaganju stoje Strukturni fondovi Europske Unije koji se niti približno ne koriste u dovoljnoj mjeri. Kultura u Zagrebu jednostavno nema strategije i to je sramotno za jednu metropolu. ” zaključio je autor Mostovog programa za kulturu i glumac Siniša Ružić.

>>>Marko Sladoljev predstavio sportski program: ‘Grad ne smije financirati klubove koji posluju nezakonito’


Komentari