Istraživanje uoči lokalnih izbora: Bandić preuzeo vodstvo, a Mrak Taritaš izgubila značajan postotak potpore

FOTO: N1

Hoće li grad Zagreb voditi gradonačelnik ili gradonačelnica?

Milan Bandić nakon 14 godina želi još 4 godine na poziciji gradonačelnika Zagreba, ali ima i ozbiljne protukandidatkinje, Sandru Švaljek i Anku Mrak Taritaš koja mu je najveća opasnost u 14 godina njegova vladanja gradom, piše Dnevnik Nove TV.

U završnici kampanje Milan Bandić računa na potporu od 24,9 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 24,7 posto birača. Od početka kampanje Bandić je dobio malenih 0,8 posto potpore više, no Anka Mrak Taritaš izgubila je velikih 3,1 posto potpore birača.

Sandra Švaljek uživa potporu od 16,7 posto, ali je i ona od početka kampanje izgubila 4,5 posto potpore ispitanika. Bruna Esih kao nezavisna uživa potporu od 8,3 posto birača s blagim padom od 1 posto u odnosu na početak kampanje.

HDZ-ov kandidat Drago Prgomet pak ima potporu od 5,8 posto birača i on je izgubio 1 posto. Ivan Lovrinović koji predvodi Živi zid i Promijenimo Hrvatsku u kampanji je pridobio 4,3 posto potpore, a Marko Sladoljev, MOSTOVA uzdanica 2,9 posto. Njemu je potpora od početka kampanje narasla za 1,8 posto. I na kraju, Tomislav Tomašević, koji okuplja široku skupinu koalicija koju predvodi ”Zagreb je naš”, trenutačno uživa potporu od 2,3 posto. Neodlučnih je 10,1 posto ili 3 postotna poena više nego na početku kampanje.

Napeto u drugom krugu

U drugom krugu Milan Bandić može računati na potporu 44,8 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 44,3 posto birača. Bandić bi pridobio 1,8 posto birača više, a Anka Mrak Taritaš izgubila njih 3,6 posto. Ne bi glasovalo 5,4 posto birača, neodlučnih je 4,5 posto, a odbija odgovoriti 1,0 posto.

Milan Bandić očekivano računa na 97 posto glasova svoje stranke, a njegova protukandidatkinja na tek 2 posto. 77 posto birača Brune Esih svoj će glas u 2. krugu dati Milanu Bandiću, a njih 6 posto Anki Mrak Taritaš. HDZ-ovci, točnije njih 76 posto, svoj glas daju Milanu Bandiću, a 17 posto njih Anki Mrak Taritaš.

53 posto birača MOSTA svoj glas dalo bi Anki Mrak Taritaš, a njih 43 posto Milanu Bandiću, 50 posto birača Sandre Švaljek glasovalo bi za Anku Mrak Taritaš, a njih 31 posto za Milana Bandića. I na kraju, 89 posto birača SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a glasovalo bi za Anku Mrak Taritaš, a njih 9 posto za Milana Bandića, piše Dnevnik Nove TV.

Sandra Švaljek bi, da uđe u drugi krug, mogla smijeniti gradonačelnika na lokalnim izborima. Osvojila bi 50,7 posto, a Milan Bandić 39,9 posto. Ne bi glasovalo 4,3 posto birača, neodlučnih je 4,1 posto, a odbija odgovoriti njih 1 posto.

Većina u Gradskoj skupštini

Prva je lista SDP-HNS-HSS-HSU s 24,4 posto, potom slijedi HDZ s 13,5 posto, a Bandićeva lista je na 13,2 posto. Lista Sandre Švaljek ima trenutačno 9,9 posto potpore, a Živi zid i partneri 6,5 posto. Lista Brune Esih uživa potporu od 6,2 posto ispitanika, a koalicija Zagreb je naš može računati na 5,6 posto. Dok MOST trenutačno ima potporu od 4,9 posto, ostale liste ukupno imaju 4,1 posto, a neodlučnih je 11,8 posto.

Napomena: Istraživanje je provela agencija Ipsos na stratificiranom slučajnom uzorku od 1002 punoljetna građanina Zagreba. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 12.-16. svibnja 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-3,6%.

Cipek: ‘Značajno lošiji rezultat za Bandića’

Rezultate istraživanja u Dnevniku Nove TV komentirao je politički analitičar Tihomir Cipek.

“Ovo je značajno lošiji rezultat za Bandića nego na prethodnim izborima kad je u prvom krugu imao gotovo 50 posto potpore. To je zato što se javilo niz dobrih i kvalitetnih kandidata, a došlo je i do zamora materijala“, kazao je Cipek.

Istaknuo je kako će razlika u drugom krugu biti od svega nekoliko tisuća glasača.

„Rubovi grada glasovat će protiv središnjih četvrti grada Zagreba“, kazao je Cipek.

Rekao je kako će lista Sandra Švaljek u svakom slučaju biti relevantna za formiranje većine u gradskoj skupštini.

Kazao je kako se Bruna Esih sama odvojila od HDZ-a te vrlo uspješno skuplja glasače krajnje desnice.

Za Dragu Prgometa kazao je kako će vjerojatno ući u gradsku skupštinu.

„On je politički borac i ne odustaje. Sam je rekao da će mandat u Saboru zamijeniti mandatom u Skupštini. Problem je s kim će on ići“, smatra Cipek.


Komentari