Govor tijela o kandidatima za gradonačelničku fotelju otkriva ono što nisu htjeli da saznamo

FOTO: N1

Neverbalni znakovi uključuju izraze lica, ton glasa, geste, položaj tijela ili pokret, dodir i pogled.

Milan Bandić već 16 godina drži gradonačelničku fotelju u Zagrebu. Hoće li se ostati gradonačelnik ili je vrijeme za novo lice?

Nataša Božić u nedjelju 14. svibnja sučelila je Anku Mrak Taritaš (HNS, SDP), Sandru Švaljek (nezavisna), Dragu Prgometa (HDZ), Marka Sladoljeva (Most) i Tomislava Tomaševića (Zagreb je NAŠ!) na N1 Televiziji, odakle prenosimo sučeljavanje.

Aktualni gradonačelnik Milan Bandić nije se odazvao na sučeljavanje, no poznato je da on na ista ne dolazi već godinama.

>>> Sučeljavanje kandidata u Zagrebu: Ostaje li Bandić gradonačelnik ili je vrijeme za novo lice?

Prilikom samog sučeljavanja nismo mogli ne primijetiti poze sjedenja, položaa ruku i nogu kandidata i kandidatkinja za gradonačelnika i gradonačelnicu Zagrebu. Iz njih se, prema komunikologiji, može puno toga iščitati.

Neverbalni znakovi uključuju izraze lica, ton glasa, geste, položaj tijela ili pokret, dodir i pogled.

FOTO: N1
FOTO: N1

Primjerice, Anka Mrak Taritaš i Tomislav Tomašević otvorenim položajem tijela signaliziraju osjećaj samopouzdanja, ugode i postignuća. Tomašević i Mrak Taritaš ruke su stavili na bokove, što označava moćan stav i želju za pobjedom u raspravi.

Mrak Taritaš sjedi s nogama prekriženim na gležnjevima, što znači da je uzbuđena i nestrpljiva, no u pozitivnom smislu jer su ruke ispružene i na bokovima.

Tomašević je, sudeći prema govoru tijela, bio najopušteniji kandidat koji zna što govori i u isto vjeruje. Ludi koji uglavnom sjede u ovakvom položaju nemaju dlake na jeziku i lako se suprotstave nekome na korektan način, no teško prihvaćaju kritiku i mrze kašnjenje. Ako osoba prilikom sjedenja ima raširene ruke i noge, to znači odlučnost i dominaciju, ali i da osoba za sebe smatra da je glavna i važna.

Sandra Švaljek ima prekrižene i noge i ruke, odnosno zatvoreni stav prema moderatorici i prema drugim kandidatima. Švaljek time izražava potrebu za zaštitom i zatvorenost prema nekome ili nečemu. Također, prekrižene noge označavaju i da osoba nije opuštena, iako želi ostaviti dojam samouvjerenosti. Uz to je nagnuta više prema iza, stoga pokazuje otpor prema sugovornicima.

Drago Prgomet prekriženim nogama također izražava zatvorenost, potrebu za zaštitom i prividnu opuštenost, no položaj njegovih dlanova pokazuje da ima prepozitivna iščekivanja i osoba lako tijekom razgovora može postati brzopleta jer samu sebe uvjeri da će sve proći i više nego dobro. Iako je Prgomet opušteniji od Švaljek, i on je opušten sa zadrškom.

Marko Sladoljev jedini je kandidat koji je nagnut prema naprijed, što označava poštovanje prema sugovorniku ispred njega i interes za raspravu, ali i potrebu da sebe zaštiti. Tim više što sjedi s nogama prekriženim na gležnjevima, što je znak neizvjesnosti, uzbuđenja i manjeg straha. No, upravo ovakav način držanja nogu uobičajen je prilikom intervjua. Iz ovih razloga njegove prekrižene ruke znače spremnost da se određena situacija riješi.


Komentari