Evo koliko će gradonačelnički kandidati potrošiti na političku promidžbu u Zagrebu

Vrijeme je da službena gradonačelnička utrka počne!

Tek nas 13 dana dijeli do novih lokalnih izbora, kandidati su predali kandidature, potpisi su skupljeni, a sada je i vrijeme za službeni početak predizborne kampanje. Iako su kandidatkinje Mrak Taritaš i Švaljek odavno kenule, a Milanu Bandiću je cijeli mandat kampanja, sada će osvanuti i na jumbo plakatima diljem grada. Reklamni prostor nije jeftin, u nastavku pročitajte koliko će točno morati izdvojiti zapolitički promidžbu.

Ovogodišnji kandidati proći će nešto jeftinije od onih prije četiri godine jer je gradonačelnik Bandić izmijenio pravilnik o naknadama za postavljanje plakata, reklama, štandova, šatora i pozornica.

U cjeniku objavljenom na stranicama Grada stoje cijene i jasno je da će postavljanje jumbo plakata biti najskuplje. Cijena istih je 40 kuna po danu, kada se to pomnoži s 13 dana, dobivamo cijenu od 520 kuna po plakatu. Unaprijed je osigurano 100 panoa za ovu svrhu, ali kanidati mogu postaviti i vlastite na gradskim površinama, a to će platiti šest kuna dnevno.

Grad osigurava i 38 svjetlećih panoa na autobusnim i tramvajskim stajalištima i oni stoje osam kuna po danu. Najefiniji su, pak, “sedvič-plakati”, koji se postavljaju oko stupova i drveća i stoje 1,4 kune po danu. Za 13 dana takav plakat ukupno će koštati 18 kuna i 20 lipa. Kako bi uopće mogli postaviti reklame, kandidati moraju ishoditi dozvolu nadležnog Gradskog ureda za prostorno uređenje. Odobrenja će se, tako, izdavati do 19. svibnja, a s obzirom na to da dan nakon kreće preizbona šutnja, svi kandidati dužni su ukloniti reklamne materijale o vlastitom trošku, u roku 48 sati.

Lijepljenje plakata na fasade, ograde, nadstrešnice, stuove, prometnu signalizaciju i stabla, strogo je zabranjeno. Uz dozvolu Grada, kandidati mogu postaviti svoje šatore, štandove i pozornice. Postavljanje štanda od dva kvadrata stajat će ih 100 kuna dnevno, a za šatore do 25 kvadrata morat će izdvojiti 200 kuna po danu. Postavljanje pozornice, pak, naplaćuje se pet kuna po kvadratu, dnevno. Grad će od 15. do 19 svibnja postaviti pozornicu i na Trgu bana Jelačića, a sat vremena govor na istoj naplaćuje se 300 kuna, piše Večernji. 


Komentari