Bitka za Zagreb: Bruna Esih ozbiljna je prijetnja HDZ-u na lokalnim izborima

FOTO: Facebook/ Bruna Esih

Kao da desnica nije već imala dovoljno porblema s lokalnim izborima.

HDZ, jedna od najvećih političkih stranaka u Hrvatskoj, i dalje odugovlači s objavljivanjem imena gradonačelničkog kandidata. Dok su se oni nećkali, a premijer Plenković kalkulirao i svim silama htio Mikulića isključiti kao opciju, Bruna Esih “zaskočila ih je s leđa” i nezavisnom kandidaturom im pomrsila sve planove.

Esih je u Sabor ušla kao nezavisna, ali na HDZ-ovoj listi, a nakon mnogo premišljanja odlučila je da i ona želi u utrku za gradonačelnicu Zagreba. Iako od nje još nema službene potvrde, nagađa se da bi ona trebala biti objavljena sljedeći tjedan.

Juriš na HDZ i Bandića

Planovi HDZ-a opasno su narušeni ovim, novim razvojem situacije. Bruna Esih “cilja” upravo na njihove birače koji već neko vrijeme negoduju zbog politike stranke u glavnom gradu. Naime, HDZ je u koaliciji s najdugovječnijim zagrebačkim gradonačelnikom, Milanom Bandićem, a pucanje ovog saveza spriječio je upravo Plenković u prosincu prošle godine.

“Plenković i Milijan Brkić sačuvali su Bandića. HDZ ga niti ranije nije napadao zbog kriminala, a onda u suradnji s njim kupe mrvice sa stola. To je sramota”, kazao je za 24sata suradnik Brune Esih, koji potvrđuje da žele odmak od sadašnje politike.

Udar Brune Esih na HDZ i Bandića potvrđuje i činjenica da uz nju na političku scenu ponovo dolazi i Tomislav Jelić. 

Najžešći Bandićev kritičar

Tomislav Jelić nekadašnji je član HDZ-a, a prešao je u Hrvatski bol Ivića Pašalića. U javnosti je najpoznatiji po raskrinkavanju i žestokom kritiziranju Bandića. Naime, upravo je on otkrio niz afera sa zamjenama zemljišta i pogodovanjem investitorima. Neko vrijeme nije ga bilo na političkoj sceni, ali sada se vraća uz Esih. Drugi zamjenik trebao bi biti demograd Stjepan Šterc, ali on tek treba donijeti odluku.

Esih bi leđa trebao čuvati i Zlatko Hasanbegović, predstavnik krajnje desnice HDZ-a, ali kako sada stvari stoje, još uvijek nije odlučio hoće li se upisati na listu Brune Esih. Pretpostavlja se da će joj svakako dati podršku, ali to mi moglo rezultirati njegovim izbacivanjem iz HDZ-a.

HDZ-u voda stigla do grla

Tek sada kada je Bruna Esih uzburkala političke vode svojoj kandidaturom, HDZ je donio odluku o svom kandidatu. Čini se da je izbor ipak pao na Andriju Mikulića, kojeg je premijer Plenkovi svakako htio izbjeći kao kandidata. Njihova konačna odluka trebala bi biti obznanjena u srijedu nakon sjednice gradskog odbora, a svi su svjesni da Mikulić nije najsretniji izbor. Ipak, desna stranka očekuje ulazak u Skupštinu i pobjedu Milana Bandića te ponovnu vladavinu sljedeće četiri godine s njim u koaliciji.

Ankete pokazuju da Mikulić baš i ne stoji dobro kod birača, a u posljednjoj, koju je naručio HNS, osvojio je 3,7 posto glasova, dok je Esih uzela 5,1 posto. Iz te ankete saznali smo i da u drugi krug ulaze Bandić i Mrak Taritaš, a za drugo mjesto bori se i Švaljek.


Komentari