BERNARDIĆ NE ODUSTAJE: Još uvijek razmišlja o vlastitoj kandidaturi za gradonačelnika?

Petar Glebov/PIXSELL

Zapeli pregovori između HNS – a i SDP – a.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, na nedavnom sastanku s Davorom Bernardićem, šefom SDP-a, nije dobio očekivanu podršku.

Vrdoljak je tražio da SDP podrži Anku Mrak Taritaš, njihovu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba, ali mu je Bernardić odgovorio da on sam još uvijek razmišlja o kandidaturi za mjesto gradonačelnika pa je zatražio Vrdoljakovu podršku ako se odluči na taj korak, doznaje Jutarnji.

Vrdoljak se po ovom pitanju nije izjasnio, s obzirom da je doveden u neugodnu poziciju. S jedne strane Mrak – Taritaš slovi kao jedina ozbiljna konkurencija Milanu Bandiću, a s druge strane, Bernardić je tek stupio na funkciju šefa stranke te mora s njim izgraditi povjerenje.

Izvori upoznati s pregovorima objašnjavaju da mogućnost njihova dogovora postoji samo ako se slože oko zajedničkog kandidata koji nije Anka Mrak – Taritaš jer Bernardić nikako ne želi nju podržati. Naime,  uvjeren je da SDP na predstojeće izbore mora izaći s vlastitim kandidatom.

Postoji mogućnost kompromisa

Hoće li ipak odustati od ovog samoubilačkog poteza te izabrati sigurnu opciju kao što je HNS – ova kandidatkinja, ostaje nam za vidjeti.

Podsjetimo, prilikom detaljne političke analize, analitičar Žarko Puhovski izjavio je kako bi Rijeka mogla prevagnuti u ovom kompleksnom odnosu SDP – a i HNS – a. Prema njegovim prognozama, najizgledniji HNS – ov kandidat za gradonačelnika Rijeke, Pero Lučin, ugrozio bi status SDP – a u ovom gradu što bi moglo potaknuti Bernardića da s Vrdoljakom postigne kompromis.

“Moguće je da će se HNS i SDP dogovoriti. Ukoliko HNS ne kandidira Lučina u Rijeci, SDP bi podržao Anku Mrak – Taritaš u Zagrebu. To je najnoviji element koji do nedavno nije bio u igri, no ovaj scenarij ćemo gledati tek kad Bernardić jasno i glasno kaže da neće biti kandidat za gradonačelnika Zagreba. Ne shvaćam kako to da ga stranka nije natjerala da to kaže do sad, već je krajnje vrijeme.”, objasnio je Puhovski.

>>>PUHOVSKI O LOKALNIM IZBORIMA: ‘Sandra Švaljek je očajna, a zdravstveno stanje Milana Bandića ozbiljno je ugroženo’

 


Komentari