BANDIĆ GUBI ZAGREB! Mrak Taritaš ‘gazi’ ga i u prvom i u drugom krugu

Izgleda da je gradonačelnik “ispucao sve džokere” kod građana.

Prema posljednjem istraživanju Nove TV građanima je prekipjelo. Naime, nkon 16 godina, čini se da se nazire kraj vladavini Milana Bandića.

Na pitanje “za koga ćete glasati za gradonačelnika ili gradonačelnicu ?”, prvo mjesto odnijela je Anka Mrak Taritaš s 27,8 posto glasova, dok je Milan Bandić pao na drugo mjesto s 24,1 posto. Odmah iza njega je Sandra Švaljek s 21,2 posto glasova, što bi značilo da će se voditi tijesna bitka triju kandidata.

Bruna Esih na četvrtom je mjestu s 9,3 posto glasova, dok je HDZ-ov kandidat Drago Prgomet na petom mjestu uz potporu od 6,8 posto birača. Ivan Pernar zasjeo je tek na šesto mjesto s potporom od 2,6 posto, a Marko Sladoljev na sedmom je mjestu s 1,1 posto glasova. Ostali kandidati dobivaju 0,3 posto, a 6,8 posto građana je neodlučno.

Bandićeva popularnost opada

Najdugovječniji zagrebački gradonačelnik nikada se nije našao u ovakvoj situaciji. Naime, Nova TV istraživanja je provodila i 2009. i 2013. godine i svaki put imao je uvjerljivu prednost. Prije 8 godina “prešišao” je Josipa Kregara s 42,2 posto glasova naspram Kregarovih 21,5 posto. Prije četiri godine, pak, prestigao je Ostojića s 36,3 posto.

Čini se da će u gradonačelničku fotelju žena

Kada bi u drugi krug ušli Milan Bandić i Sandra Švaljek, sadašnji gradonačelnik bio bi potučen. Naime, čak 55 posto glasova otišlo bi njegovoj bivšoj desnoj ruci, dok bi on dobio 36,9 posto birača. Na izbore 5,5 posto ljudi ne bi izašlo, a neodlučnih je 2,6 posto.

Kada Mrak Taritaš ne bi ušla u drugi krug, njezinih 74 posto birača otišlo bi Švaljek, baš kao i 54 posto birača Drage Prgometa, ali i 47 posto birača Brune Esih.

Kada bi u drugom krugu bili Bandić i Mrak Taritaš, ona bi osvojila 47,9 posto glasova, a gradonačelnik 43 posto. Na izbore tada ne bi izašlo 6,6 posto birača, a neodlučnih je 2,5 posto. U ovakvoj situaciji, pak, 57 posto birača Sandre Švaljek glas bi dalo Anki Mrak Taritaš, kao i 38 posto birača Drage Prgometa.

Sraz ženskih snaga

Kada bi se “sudarile” Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek, pobjedu bi odnijela Švaljek s 49,8 posto glasova, dok bi Mrak Taritaš dobila 36,8 posto birača. Na izbore tada ne bi izašlo 7,2 posto, a neodlučnih bi bilo 6,1 posto.

Švaljek bi do pobjede doveli glasači HDZ-ovog kandidata, kojih bi bilo 44 posto, ali oni Brune Esih (65 posto), te Milana Bandića , čijih 34 posto birača bi glas dalo njoj.

Napomena

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetnih građana Zagreba. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 24. do 26. ožujka 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%, a za rejtinge 4,5%.


Komentari