ANKA MRAK TARITAŠ: ‘Iznenađena sam Bandićevim planom da se bavi humanitarnim radom’

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš gostovala je u nedjelju u emisiji Točka na tjedan na televiziji N1 .

Voditeljica je pitala  Mrak Taritaš o mogućoj podršci SDP-a na izborima, na što je ona kazalada o tome formalni pregovori još nisu ni započeli.

“Započeli su neki razgovori, formalne očekujem da će biti ovih dana, ali to će biti da predložimo da se složi po jedan tim sa svake strane.” izjavila je Mrak Taritaš koju su riječi oponenta Milana Bandića, izrečene u subotu na predstavljanju izbornog programa iznenadile.

Bandić je, naime, tada spomenuo mogući gubitak i najavio da će se, u slučaju poraza, baviti humanitarnim radom.

>>>Bandić: ‘Ako izgubim izbore bavit ću se humanitarnim radom’

Mrak Taritaš priznaje kako je ostala malo iznenađena kada je čula da je to rekao.

“Pažljivo sam to slušala, mi svi osluškujemo bilo ljudi. Vi nekako osjetite da vam ljudi, kad vam prilaze, govore da je dosta. Sve ankete govore, bez obzira koja ih strana radila, da 70 posto građana želi promjene, rekla je.

Međutim,  složila se voditeljicom kako je Bandić u anketama i dalje vodeći kandidat.

“Upravo tako, trebate gledati trendove i opcije. On ima svojih stabilnih 30 posto. Ali kad 70 posto ljudi kaže da žele drugo, imate mogućnost pružiti im to. Ja se nadam da će on u drugom ostati na svojih 30, a znamo da za pobjedu treba više. Meni se čini da je došlo vrijeme promjena, drugačijeg načina upravljanja gradom. Čini mi se da je 2017. prelomna godina za grad Zagreb, kaže Mrak Taritaš.

Neće surađivati s HDZ – om

Komentirala  je i o mogući budući sastav Gradske skupštine u Zagrebu.

“Skupština je 51 zastupnik. Vrijeme kad imate većinu su prošla vremena i na to se moramo naviknuti. Ni u parlamentu nemamo apsolutnu većinu, imamo koalicije. Moramo se naviknuti i na koalicije u gradu Zagrebu. Mislim da treba biti smiren i zdrave pameti i da koalicije trebaju biti u korist grada.“, kazala je, a potom ju je voditeljica upitala tko su koalicijski partneri s kojima bi bila spremna sjesti za stol.

Isključuje moguću suradnju s HDZ-om.

“Tu nema dilema da sam jedna građanska opcija i svi koji je prepoznaju, prepoznaju promjene i moći će stati iza programa. U ožujku 2015. smo posložili prvi program i prezentirali ga. Od onda se svašta dogodilo pa sada predstavljamo već četvrti program. U tim programima dajemo kratkoročne i dugoročne planove. Svatko tko se u njima prepoznaje, s njima možemo razgovarati, rekla je Mrak Taritaš i napomenula da ‘svi znamo da HDZ nije za promjene u Zagrebu‘.

Na pitanje znači li to da je Milan Bandić HDZ-ov kandidat, Mrak Taritaš je odgovorila da je HDZ imao divnu priliku kad se izlagao gradski proračun.

“Bila sam tada oprezna i rekla da smo već svašta vidjeli. HDZ je imao priliku ne podržati proračun, no zaista nisam vjerovala da će to biti moguće ostvariti do kraja. Građanima se ništa bitno ne bi promijenilo, ali Milan Bandić bi prvi put išao na izbore ravnopravno. On nikad nije išao s pozicije startanja od nule, kao svi mi. Kao gradonačelnik imate vidljivost, kontakte, neću govoriti o resursima. HDZ je svoju priliku propustio i jasno rekao koji je njegov izbor. Govori se o Bruni Esih, drugim kandidatima… Prije četiri godine su na početku veljače imali svojeg kandidata, sada nemaju” izjavila je.

Bruna Esih ju ne brine

Na pitanje poziva li Sandru Švaljek na koaliciju, Mrak Taritaš je rekla da je otvorena za svaki vid suradnje.

“Izbori traju dugo, svašta se događa. Konačni cilj nam svima treba biti da Bandić više ne bude gradonačelnik. Upravljanje mora biti otvoreno, javno, transparentno. Ako imamo konačni cilj, a ja sam sigurna da tu aposlutno ima kandidata koji tako razmišljaju… Ajmo iza svega sjesti, provući sve što smo kroz kampanju govorili da vidimo kako to možemo postići.” rekla je.

Novinarka ju je zatim pitala je li spremna poduprijeti Švaljek, ako ona pobijedi.

“Apsolutno sam spremna poduprijeti sve ono što donosi promjene u Zagrebu. Znate, za tango, za bilo kakav ples je potrebno dvoje. Svaki razgovor je dobrodošao. Ništa nije zapisano u kamenu, treba razgovarati. Najgore je kad u životu zalupite vratima. To nije dobro. Nikad ne zatvaram vrata nogom. Predizborna kampanja će sigurno izazvati nervozu, no treba tu gledati zaista zdravog razuma.” kazala je Mrak Taritaš.

Za moguću kandidaturu Brune Esih kaže da bi bila dobrodošla.

“Ja vam se ne opterećujem time. Gospođa će, ako uđe u kandidaturu, a po najavama hoće, vući glasove desnog biračkog tijela.” pojasnila je.

Ne želi razgovarati o foteljama

Na pitanje novinarke o podjeli fotelja s SDP-om, ako ta stranka i formalno podrži njezinu kandidaturu, Mrak Taritaš kaže da fotelje kod nje ne stanuju te da o njima nema razgovora.

“Možemo se dogovoriti za projekte, za programe. Dogovoriti o dva zamjenika oko mene i tu je toj priči kraj.” jasna je Mrak Taritaš.

>>>SDP će podržati Mrak Taritaš jedino pod ovim uvjetima

Zašto bi SDP dao nešto, a da ne dobije ništa za uzvrat, zanimalo je voditeljicu.

“Ovaj čas mi nemamo ništa, ajmo to razumjeti. Idemo u žestoku bitku za prvo lice Zagreba. Situacija je takva da se moramo izboriti da Zagrebu donesemo promjene. Ne razgovaramo sad o foteljama. Budućnost je da određenim resorima upravljaju najsposobniji. Ako su oni iz neke stranke zašto ne. Ovo sigurno nije trenutak kad ćemo dijeliti fotelje. Ja na taj način ne mogu i ne želim funkcionirati. Netko može biti odgovoran za resor, SDP ili HNS, ali to ne znači da će na čelu resora biti član te stranke.” kazala je Mrak Taritaš.

>>>VELIKI INTERVJU ANKE MRAK TARITAŠ: Otkrila nam je što planira sa Zagrebom


Komentari