Želite postati scenarist? Upisi u školu su upravo u tijeku

Otvorene su prijave za sudjelovanje u novoj školskoj godini prvog hrvatskog izvaninstitucionalnog i cjeloživotnog programa teorijskog scenarističkog obrazovanja – Palunkove Scenarističke škole.

Scenaristička škola je dvosemestralni program koji obuhvaća temeljna teorijska znanja scenarističkog zanata kroz predavanja, vježbe i iščitavanje ključne literature izdane u posljednjih 30-ak godina. Program je baziran na klasično-narativnom dugometražnom igranom filmu i žanrovskoj scenaristici, a u njegovom savladavanju, uz već etablirane domaće i svjetske scenarističke i filmološke teorijske pristupe, polaznike prati i Palunkov priručnik Napiši scenarij – prvi takve vrste u Hrvatskoj – izdan 2015. godine. Na Školi se svakog tjedna čita i obrađuje po jedan dugometražni scenarij, od onih starijih poput Građanina Kanea i Dvostruke obmane, do suvremenih kao što su, primjerice, JunoStranputica ili Daleko od raja, a uz to nastava se dotiče i dokumentarističke, televizijske i transmedijske scenaristike, kao i industrijskih tema poput pitchinga i plasmana scenarija.

Program je primarno koncipiran kao stručno usavršavanje za one koji već iza sebe imaju profesionalno ili obrazovno iskustvo u području filma ili srodnih umjetničkih odnosno humanističkih disciplina – studentima ili diplomiranima na dramskim i likovnim akademijama, komparativnoj književnosti i sličnim studijima. Jednako tako, program je otvoren i izrazito motiviranim pojedincima koji dolaze iz drugih ‘branši’, ali su ostvarili već neke početne scenarističke, filmske ili spisateljske korake. Također, Scenaristička škola pogodna je i kao nadopuna obrazovanju u nastavnim zvanjima, za one koji u osnovnom ili srednjem školstvu predaju filmsku umjetnost kroz nastavu hrvatskog jezika ili likovne kulture.

Glavni predavači Scenarističke škole su dr. sc. Jasmina Kallay i Uroš Živanović, a uz njih će tijekom oba semestra sudjelovati i vanjski predavači za pojedine specijalizirane teme. Jasmina Kallay je hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica koja je doktorirala transmediju pri University College Dublin, a Uroš Živanović je filmski autor, scenaristički mentor i voditelj Palunka. Oboje su ujedno osnivači i članovi Upravnog odbora SPID-a, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela, prve strukovne udruge takvog tipa u Hrvatskoj.

Prvi semestar Škole čine osnove filmske dramaturgije te, prateći akademski kalendar, semestar počinje polovicom listopada ove, a završava početkom veljače iduće godine. Po uspješnom savladanom prvom semestru i polaganju manjeg ispita, polaznici upisuju drugi semestar koji traje od ožujka do lipnja 2018., a posvećen je pisanju za pojedine igrane žanrove odnosno za druge rodove i vrste (dokumentarni film, televizijske serije, transmediju i dr.)

Na kraju drugog semestra polaznici polažu završni godišnji ispit čime stječu pravo na diplomu Scenarističke škole, a više informacija možete saznati ovdje.


Komentari