ZABRINJAVAJUĆA BROJKA: Čak 190.000 Hrvata živi u nemogućim stambenim uvjetima

Najveći dio ovog zabrinjavajućeg troška jest vezan prvenstveno za liječenje.

Život u nekvalitetnim stambenim uvjetima godišnje donosi velike gubitke. Naime, Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta u EU (Eurofound) izračunala je da je riječ o nevjerojatnih 200 milijardi eura gubitaka. Najveći dio ovog zabrinjavajućeg troška jest vezan prvenstveno za liječenje i socijalnu pomoć oboljelima koji žive u tim lošim uvjetim, piše Večernji.

Hrvatska ima stambeni fond od velikih 1,9 milijuna objekata, no analiza pokazuje da 10% stanova i kuća ne zadovoljava osnovne kriterije za normalan i kvalitetan život. Iako je ova brojka velika, mi smo tek u sredini europskih prosjeka.

Problemi sa zdravljem

Stanovi su puni vlage, bez grijanja i sanitarija. Najmanje ovakvih slučajeva ima u Danskoj, tek 2,3% stambenog fonda, dok ih je najviše u Letoniji, gdje čak 30% stanovništva živi u lošim uvjetima. Na dnu su još Estonija, Rumunjska i Poljska gdje je svaka peta kuća pala na testu u kojem se mjerili razni parametri: postojanje vlage, prokišnjavanje, sanitarije te komunalna infrastruktura.

Treće europsko istraživanje ipak donosi nadu. Naime, istraživanja su pokazala da kvaliteta stanovanja postupno poboljšava, ali problemi poput grijanja, izolacije, vlage i i dalje dalje utječu na znatan dio stanovništva.

Izrazito velike razlike

Znatne su razlike u standardima stanovanja u Europi. U Rumunjskoj 22% stanovništva nema ni WC ni tuš, dok je u razvijenim zemljama taj broj marginalan. U Hrvatskoj 1,5%stanovništva nema WC, a 2% kupaonicu, prenosi Večernji.

Problemi povezani sa strukturnim problemima su rašireniji: 12% stanovnika EU ima problema s curenjem vode kroz prozore ili vlagom. U Hrvatskoj prokišnjava 14%stanova i kuća, vlaga se pojavljuje u 11%, a svaki peti objekt ima problema s komunalnom infrastrukturom.

Autori studije uvjereni su da je uklanjanje stambenih nedostataka dugoročna investicija koja bi donijela znatne društvene i ekonomske koristi. Po njihovu izračunu, Hrvatska zbog loših uvjeta stanovanja godišnje gubi 577 eura po stanovniku, Velika Britanija960, Slovenija 249, Poljska 2000, a Austrijanci ili Šveđani stotinjak eura.

>>>ZA OVO DRŽAVA ŽELI 554 KUNE MJESEČNO: Građani zgroženi stanjem u kojem su zatekli stan (FOTO)


Komentari