Za njih Hrvatska ne postoji: Ove zemlje nikada nas nisu priznale

aliceinwondernails.blogspot.com

Za čak 19 zemalja Hrvatska ne postoji na karti svijeta.

Prije točno 26 godina, 15. siječnja 1992. zemlje Europske unije priznale su neovisnost Hrvatske, a već idući dan uslijedio je val novih priznanja.

Iako je uvriježeno mišljenje da su nas prvo priznali Njemačka, Vatikan i Island, to nije u potpunosti točno. Prvi koji su priznali Hrvatsku bili su Slovenci i to već 26. lipnja 1991. godine. Nakon njih uslijedila je Litva 30. srpnja 1991. godine, a zatim Ukrajina 11. prosinca i Latvija 14. prosinca te iste godine. Međutim, ove države i same su u tom trenutku čekale vlastito međunarodno priznanje.

Tek nakon njih, 19. prosinca 1991., priznao nas je Island, a isti dan i Njemačka koja je pričekala 15. siječanj ’91. kako bi priznanje stupilo na snagu. Estonija nam je udijelila priznanje 31. prosinca 1991, a priznanje iz Vatikana stiglo je 13. siječnja 1992. godine.

Tog dana ponosa, 15. siječnja 1992. sve preostale države Europske priznale su Republici Hrvatskoj njenu političku neovisnost, pokopavši tako Jugoslaviju. No dugačak je i popis zemalja koje nas nikada nisu priznale.

Nikad nas nisu priznali

Jedna od takvih je Kneževina Monako, kao i Malezija, iako su diplomatski odnosi s ovom državom uspostavljeni 4. svibnja 1992.

Priznali nas također nisu niti Myanmar, Afganistan, Angola, Antigua i Barbuda, Azerbajdžan, Bangladeš, Barbados, Benin, Bocvana, Demokratska Republika Kongo, Dominikarska Republika, Ekvatorska Gvineja, El Salvador, Eritreja, Fidži, Gabon, Gambija, Grenada, Gvineja, Gvineja Bisao, Haiti, Honduras, Irak, Kambodža, Kamerun, Komori, Kongo, Laos, Madagaskar, Malavi, Maldivi, Mali, Mauricijus, Mikronezija, Mozambik, Namibija, Nauru, Nepal, Obala Bjelokosti, Papua Nova Gvineja, Sejšeli, Senegal, Sijera Leone, Sirija, Surinam, Timor-Leste, Togo, Turkmenistan, Vanuatu i Zimbabve. Ipak sa svim navedenim državama imamo diplomatske odnose, kao neslužbeno priznanje.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Međutim, za neke zemlje naša država uopće ne postoji. Naime, osim što nas nikada nisu priznale, s njima nemamo niti diplomatske odnose. Te države su Bahami, Burundi, Butan, Dominika, Džibuti, Južni Sudan, Kiribati, Liberija, Maršalovi otoci, Niger, Ruanda, Solomonovi otoci, Somalija, Srednjoafrička Republika, Svazi, Sveti Kristofer i Nevis, Tonga i Tuvalu.[/box]

S Burundijom, Ruandom i Solomonovim otocima u tijeku su pregovori uspostave diplomatskih odnosa, i to zahvaljujući katoličkim misionarima koji kroz misije uspostavljaju prijateljske odnose s ondašnjim vlastima. Neke od država za koje ne postojimo i same se još uvijek bore za svoje mjesto na karti svijeta, a bitno je i napomenuti da većina njih diplomatsike odnose ima samo sa svojim susjedima.

 


Komentari