VLADA RH UDARA SVE NIŽE I SVE BOLNIJE: ‘Na korak smo do oporezivanja invaliditeta!’

Kako je moguće da jednu neprofitnu organizaciju koja ima za cilj izjednačiti mogućnosti osoba s invaliditetom u odnosu na druge osobe tretirati kao „tvrtku“ i porezno je opterećivati?

I dok s jedne strane osobe s invaliditetom uporno pokušavaju uhvatiti korak s ostatkom društva te ostvariti prava koja im pripadaju kao i svim ostalim državljanima Republike Hrvatske, čini se kako im je država lupila dosad najveći šamar i zadala velike poteškoće pri ostvarivanju istih.

Naime, postojeće udruge koje osobama s invaliditetom pokušavaju olakšati hvatanje tempa svakodnevice, točnije ostvarivanje prava i ostalih potreba (posebno su aktivne udruge koje pomažu mladim ljudima), izjednačile su se primjerice jednom tvrtko te će zato – državi morati plaćati porez!

Zaklada ”Čujem, vjerujem, vidim” osnovana je 2008.godine, a riječ je o neprofitnoj organizaciji upisanoj u registar neprofitnih organizacija pri Ministarstvu financija RH.

”Sredstva za ostvarivanje svoje svrhe osiguravamo putem donacija i dijelom od izdavanja zvučnih knjiga financiranim putem natječaja potpora knjizi prvenstveno Ministarstva kulture RH, ali i nekoliko drugih natječaja pravnih osoba u RH. Sredstva koja se osiguraju kroz izdavanje zvučnih knjiga koriste se za prilagodbu novih knjiga za potrebe naših korisnika”, objašnjava Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade ”Čujem, vjerujem, vidim” te dodaje kako su temeljem novog Zakona o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija u ožujku ove godine, upisani u registar neprofitnih organizacija koje obavljaju gospodarsku djelatnost.

”Upis je trebao biti izvršen davanjem izjave o obavljanju gospodarske djelatnosti i ostvarivanju dobiti od iste. Izjavu nismo dali nego smo izjavili da temeljem Zakona o Zakladama i fondacijama obavljamo gospodarsku djelatnost, izdavanje zvučnih knjiga, te na taj način osiguravamo sredstva za ostvarivanje svoje svrhe”, nastavljaju Hrkač i ističe kako su prema dopisu kojeg su dobili od Porezne uprave, upisani u registar poreznih obveznika koji ostvaruju dobit (iako nisu dobili rješenje o upisu u navedeni registar).

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]O ovom problemu i postupanju Porezne uprave obaviješteni su i svi saborski zastupnici i klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru.[/box]

Saborska zastupnica Mirela Holy pitanje je adresirala na samog premijera, međutim sudeći prema njihovom odgovoru, ništa se nije promijenilo. 

”Ovim zakonom o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija sve su neprofitne organizacije svrstane u isti koš i prema svima se jednako postupa ne uzimajući u obzir njihove djelatnosti i što svojim radom doprinose kvaliteti života osobito kada se radi o osobama s invaliditetom. Sve ovo postupanje i Vlade RH i Ministarstva financija i Porezne uprave može se nazvati jednim imenom: uvođenje poreza na invaliditet”, zaključuju iz Udruge i postavljaju pitanje kako je moguće jednu neprofitnu organizaciju koja ima za cilj izjednačiti mogućnosti osoba s invaliditetom u odnosu na druge osobe tretirati kao „tvrtku“ i porezno je opterećivati?

Vladi na čelu sa SDP-om, ovakav scenarij očito nije nerealan.

>>> OVAKO STRANKE ‘BRINU’ O INVALIDIMA! Prilagođeni ulazi u stranačke prostorije? Ne i u Zagrebu…


Komentari