VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE, DIJELITE DALJE! Strašna bolest koju prenosi krpelj ubrzano se širi (VIDEO)

lajmska borelioza bolest
Facebook

Krpelji, komarci ali i obadi prenose bolest koja itekako prijeti Europi. 

Lajmska borelioza sve više prijeti stanovnicima Europe. Prenose ju inficirani krpelji, komarci i obadi, a statistike pokazuju kako je to najbrža rastuća bolest Zapadnog svijeta. U SAD-u svake godine oboli oko 300.000 novih pacijenata, a u Europi oko 65.000. Samu bolest prenose krpelji zaraženi spiralnom bakterijom ili spirohetom, ali i ostali kukci.  Čovjek se boreliozom zarazi kroz ugriz krpelja ili drugog kukca, kada bolest ulazi u naš krvotok i tako putuje tijelom, a budući da može mutirati na puno načina, često je naš imunološki sustav uopće ne prepoznaje. Upravo zato i je opasna jer ostaje neprimijećena, a bolest se polako širi. Lajmsku boreliozu teško je dijagnosticirati i zato što krpelji mogu prenositi i niz drugih bolesti .

Međutim, najčešći simptom bolesti je osip, a obično se javlja crvenilo na mjestu ugriza krpelja s crvenom točkom u sredini i crvenim krugom koji se polako širi i obično dosegne promjer od pet centimetara (tzv. bulls eye osip) i to tri do trideset dana nakon infekcije. Kako se bolest razvija tako utječe na ostale dijelove tijela – živčani sustav, zglobove i srce. Tzv. mali simptomi uključuju takav osip, bolove u mišićima i zglobovima, temperaturu, slabost i glavobolju.

No, ova bakterija može imati teže posljedice za naše zdravlje. Tako može prouzročiti i upalu srca, paralizu lica, meningitis te artritis, 24sata.hr. 

>>>STRAVIČNE VIJESTI STIŽU IZ UN-a: Zika virus Europom će se proširiti preko Hrvatske!


Komentari