U nekoliko klikova saznajte kako vaš župan ili zagrebački gradonačelnik troši novac

Veliki iskorak u transparentnosti.

Hrvatska zajednica županija je na svojim stranicama objavila projekt Otvoreni proračun, interaktivnu kartu koja građanima na jednostavan način daje uvid u troškove i predstavljaju način na koji troše novac poreznih obveznika. Na taj način svaki građanin u svega nekoliko klikova može provjeriti kako njegov župan ili zagrebački gradonačelnik troši novac.

Prema istraživanju Instituta za javne financije provedenom od studenog 2015. do ožujka 2016. godine, županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice.

Županije na ovaj način nastoje građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava.

“Riječ je o dokumentu koji po prvi puta naglašava nužnost suradnje i dijaloga na regionalnoj razini koji mora biti vođen isključivo dobrobiti građana, a ne političkom orijentacijom članova izvršne vlasti”, navode u Hrvatskoj zajednici županija.

Suradnja i dijalog na regionalnoj razini

Projekt Otvoreni proračun ima dva osnovna cilja.

Jedan od ciljeva je da sve županije putem jednostavne aplikacije, na potpuno unificiran način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim klasifikacijama.

Drugi je cilj omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava.

Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu.


Komentari