Stotine radnika sisačke rafinerije prosvjeduje na Markovom trgu, traže da ih primi Plenković

Sanjin Strukic/PIXSELL

Tristotinjak radnika sisačke rafinerije okupilo se u jutros na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, odakle je krenulo prema Markovu trgu kako bi u podne pred Banskim dvorima, u organizaciji Stožera za obranu rafinerije, održali prosvjed protiv najavljenog gašenja proizvodnje u postrojenju FCC u Sisku i otpuštanja 40 radnika, što tumače kao početak zatvaranja sisačke Rafinerije.

Unatoč snježnoj nepogodi, pet autobusa s prosvjednicima došlo je iz Siska, gdje su se jutros okupili ispred glavne porte rafinerije. Prosvjed na Markovu trgu počet će u podne.

Radnici nose veliki transparent “Ne damo rafineriju”, te hrvatske i sindikalne zastave.

“U Vladi nas nitko ne želi saslušati, a moramo im objasniti što pogon koji zatvaraju znači za Rafineriju i što se krije iza odluke MOL-a. Izjave premijera i nadležnog ministra pokazuju da ne razumiju posljedice koje će takva odluka izazvati”, rekao je koordinator rafinerijskog Stožera Predrag Sekulić najavljujući prosvjed.

Prosvjednici traže moratorij na sve poslovne odluke Uprave Ine do završetka pregovora oko otkupa dionica Ine od MOL-a. Također traže da ih primi premijer Andrej Plenković, kako bi ga iz prve ruke obavijestili o stvarnom stanju u rafineriji i posljedicama gašenja postrojenja FCC-a.


Komentari