ŠTO JE U TOME ZABAVNO? Zbog petardi sve više djece ostaje bez prstiju, a roditelji ih i dalje kupuju

Pixabay

Petarda nije igračka već eksplozivno sredstvo ili drugim riječima, mala bomba.

Blagdansko vrijeme je došlo, a s njim i petarde koju su već krenule pucati na svakom kutu. Iako nije jasno kome je to točno zabavno i kome je lijepo čuti pucanje, trend bacanja petardi ne jenjava, baš naprotiv.

Očevi sinove uče kako ih zapaliti i kako ih bacati, ali eto, kada već dopuštaju takvu opasnu igu barem uče djecu kako pravilno rukovati ovim eksplozivnim sredstvima, ali ponekad ni to nije dovoljno. Svake godine u ovo doba u medijima vidimo naslove u kojima su glavni likovi djeca koja su izgubila prst ili nekoliko njih upravo zbog “igranja” s petardama.

Suprotno vjerovanju mnogih, petarde, odnosno pirotehnička sredstva I. razreda smiju se prodavati cijele godine i to osobama koje su navršile 14 godina. Tek za kupnju i korištenje opasnijih pirotehničkih sredstava potrebno je biti punoljetan i za njih vrijedi da se smiju prodavati samo u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja.

Kao pirotehnička sredstva I. razreda karatkeritiraju se eksplozivne naprave koje stvaraju vrlo nizak stupanj rizika i zanemarivu razinu buke, no svatko tko se našao u blizini, primjerice, “Megice” zna da ona proizvodi sve, samo ne buku koju se da zanemariti.

Što kažu građani o petardama?

Naši sugovornici su protivnici petarda, a tvrde na su krivi roditelji koji djeci omogućavaju takvu igru. Ipak, oni im daju novac, ili im oni sami kupuju petarde iako su svjesni opasnosti koje one nose sa sobom.

“Djeca i roditelji su krivi. Roditelji koji to financiraju i uče ih kako pucat petarde. Moji u ulici recimo potroše do 1000 kuna i jos uče djecu kako pravilno pucat“, ljutito je poručila Ana iz Lučkog i nadodala kako nerijetko ta pucnjava zna trajati do ponoći.

“Što se mene tiče onaj tko djetetu da petardu u ruke može mu slobodno dati nož da si ih odreže. Jednako je ako ne i više opasno. Također, kao roditelj osuđujem i one koji klincima pirotehniku prodaju. Da takvo što nema veze s blagdanima koji bi trebali biti prožeti mirom i ljubavlju svjedoče i fotografije ozljeđene djece, koje imamo prilike vidjeti uvijek oko Božića”, poručila je zabrinuta majka.

Osim roditelja, petarde ne vole ni vlasnici pasa koji proživljavaju traume svake godine u ovo doba.

“Nije bitno je li pas velik ili mali, ja imam dva ogromna i oba se panično boje petardi. Čim prva pukne trče k nama i skrivaju se ispod stolova ili se pletu nama među noge samo kako bi se umirili. Ti psi se tresu dok traje pucnjava, a onda i još dugo nakon nje, ali ljudi to ne shvaćaju. Ako je nama glasno, zamislite kako je njima”, kazala je jedna vlasnica pasa.

Oko 5000 kućnih ljubimaca, mačaka, pasa i ptica godišnje umire od srčanih udara zbog petarda.

Posljedice nepravilnog rukovanja petardama

Za nekoliko minuta navodne zabave dolazi cijeli život žaljenja ako nešto krene po zlu s petardama.

Opekline – Neke kemikalije koje se nalaze u pirotehničkim sredstvima ne mogu se ugasiti bez vode. Ako petarda eksplodira u ruci, može doći do opeklina visokog stupnja.

Gluhoća – Detonacijom petardi i sličnih pirotehničkih sredstava stvara se zvuk jačine do 120 decibela. Glasan zvuk petardi ne smeta samo ljudima, nego i životinjama – psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima. U slučaju ako petarda eksplodira blizu uha ili u zatvorenom prostoru, može prouzrokovati čak oštećenje sluha, često i trajno.

Sljepoća – Visoka temperatura, iskre i kemikalije koje nastaju uslijed sagorijevanja pirotehničkih sredstava mogu biti opasne. Ako petarda eksplodira blizu očiju, može dovesti do oštećenja oka, pa i sljepoće.

Amputacija – Petarde su zapravo kao male bombe i mogu raznijeti prste ako se drže u trenutku eksplozije.

Oštećenje imovine – Pirotehnička sredstva mogu uzrokovati požar ili slična oštećenja imovine.

Roditelji, razmislite ove zime hoćete li svojim mališanima kupiti petarde, ako baš morate, razveselite ih prskalicama, ali ne puštajte ih da sami rukuju s njima. Iako će mnogoj djeci to možda biti zabavno sjetite se kakve posljedice petarde mogu donjeti sa sobom. Priuštite si lijep i miran obiteljski Božić bez nepotrebne pucnjave koja može samo naštetiti i od koje nema apsolutno nikakve koristi.

>>> KLADIMO SE DA VIŠE NIKADA NEĆETE BACITI PETARDU: Pismo djevojčice dirnulo tisuće ljudi


Komentari