Skuplje cestarine: Evo koliko više će vas od ponoći koštati put do mora

FOTO: Zagreb.info/Ilustracija

Putovanje će od 1. srpnja biti još skuplje.

U subotu 1. srpnja na snagu stupaju skuplje, ljetne tarife cestarine za motocikle i osobne automobile na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb. Cijena cestarina, tako će do 30. rujna biti 10 posto skuplja od one u zimskim mjesecima. Put od Zagreba do Splita sada će vas koštati 199 kuna umjesto dosadašnjih 181 kunu. Vožnja od Zagreba do Rijeke biti će 7 kuna skuplja i iznosit će 77 kuna, dok će vas put od Zagreba do Osijeka stajazi 134 kune, odnosno biti će 12 kuna skuplji nego u zimskim mjesecima.

Ipak, neće se na svim dionicama autocesta mijenjati cijene, neke će ostati istem ali na nekima će cestarina rasti i više od 10 posto zbog metodologije izračuna cestarine. Prema toj metodologiji cijena cestarine izračunava se i naplaćuje po udaljenosti između dvije točke naplate, skupini vozila, te jediničnoj cijeni po kilometru.

Na primjer, izračun cestarine za dinice s više međudionica, poput one od zagreba do Kutine, koja uključuje četiri međudionice, računa se tako da se za svaku dionicu izračuna iznos cestarine, a ukupna cijena cestarine zbroj je cijena među dionicama.

Ukupni iznos računa se u kunama, bez lipa. Cijena po kilometru je 0,483 kune, pa je tako cestarina po zimskoj tarifi, primjerice, od Zagreb-istok do Ivanić Grada (24, 655 kilometara) 11, 908 kuna, što se zaokružuje na 12 kuna. Kada na to dodate 10 posto poskupljenja, cijena iznosi 13 kuna.

Ljetne tarife na autocestama HAC-a i ARZ-a dogovorene su sporazumom Hrvatke i Svjetske banke oko restrukturiranja cestarskog sektora. Dio tog sporazuma je i izjednačavanje cestarine HAC-a i ARZ-a, kojem su prije nekoliko mjesci cijene povećane za 5 posto pod HAC-ovim upravljanjem.

Upravo zbog toga ovo je HAC-ovo drugo poskupljenje u godinu dana, pa će ovog ljeta vozači zapravo plaćati 15 posto veće cestarine. Ipak, popusti za ENC se ne mijenjaju pa vozači mogu uštedjeti do 20 posto po vožnji, piše Večernji.  


Komentari