Skandal u Slavoniji: Svećenik nije htio dopustiti djeci s poteškoćama u razvoju da prime prvu pričest

FOTO: Screenshot / RTL

S drugim roditeljem majka je tražila odgovore, a sljedeće nedjelje završila u propovijedi.

Skandalozna vijest iz Gradišta kod Županje. Naime, svećenik, na kojeg su se stanovnici i prije žalili, djeci s poteškoćama u razvoju ne dopušta da prime sakrament prve pričesti na oltaru kao sva druga djeca. Roditelji su u šoku, a pisali su i nadbiskupu, piše RTL.

Jedno od djece je Adam, peto dijete u obitelji Kadić. Biskup ga je kristio, no župnik mu ne dopušta da za prvu pričest danas bude s drugom djecom na oltaru jer je drukčiji – ima Downov sindrom.

“Ja kad sam pitala svećenika zašto Adam ne može biti gore, on mi je rekao: ‘Šta će Adam gore, on ionako ništa ne zna‘. Župnik kaže, budući da se radi o još dvoje djece, njih troje – on je rekao ‘oni su bolesni ne mogu biti gore'”, kazala je za RTL ogorčena Slavica Kadić, Adamova majka.

S drugim roditeljem tražila je odgovore, a sljedeće nedjelje završila u propovijedi.

“Možeš se žaliti komu god oćeš, pisati žalbe i molbe i tužbe, ja ću napraviti kako sam zacrtao. I ne može mi nitko ništa. Doviđenja, laku noć. Kako biste se vi osjećali kad župnik kaže – Ustanite se prema oltaru, a vaše dijete ne može”, kazala je Slavica.

Pisala je dekanu i nadbiskupu koji je odgovorio da žali zbog neugodnosti i da će razgovarati sa župnikom, ali je “u godinama kada nije moguće savijanje grana, nego se grane pod pritiskom lome.”

Pravobraniteljica za djecu poručuje da je to nedopustivo.

“Kad je riječ o djeci s teškoćama u razvoju, onda bih rekla ne samo da imaju jednaka prava nego bi trebala imati i više ljudskosti. Bilo koja vrsta diskriminatornog ponašanja, a pogotovo, ako ona dolazi, usudila bih se to tako reći, od Crkve ili bilo koje druge vjerske zajednice je još tužnija”, kazala je za RTL Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Iz zajednice za Downov sindrom govore sa svećenikom treba razgovarati, posrijedi je strah od nepoznatog.

Prozvani svećenik nije htio pred kamere, no poručio je da će sva djeca danas sakrament primiti jednako, bez obzira na različitost.


Komentari