Rebalans proračuna nije prošao: Je li ovo početak kraja gradonačelnika i Gradske skupštine?

FOTO: Facebook / Tomislav Tomašević

Ipak nećemo dočekati žičaru.

Na sjednici Odbora za kontrolu u četvrtak 19. listopada nije prošao rebalans proračuna.

Naime, kako je kazao gradski zastupnik Tomislav Tomašević iz Zagreb je NAŠ na društvenim mrežama, Bandić je predložio rebalans kojim se kapitalna ulaganja za gradnju i renovaciju vrtića, škola, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova sa 312 smanjuje na 222 milijuna kuna.

“Istim rebalansom smanjuje se stavka za Sljemensku žičaru s 50 milijuna kuna na samo 5 milijuna kuna i time odgađa projekt. Znači, jedno se obećava i stavlja u proračun prije izbora, a drugo se radi nakon izbora.

Zato je i bitno da se povuče “lex šerif” jer inače Gradska skupština neće imati nikakvu kontrolu nad gradskom upravom vezano uz planiranje i trošenje proračunskog novca”, kazao je Tomislav Tomašević.

Švaljek: ‘Gradonačelnik nije realizirao gotovo ništa’

O istome se očitovala i nezavisna Sandra Švaljek u priopćenju.

Naime, Nezavisna lista Sandre Švaljek upozorava da je iz izvršenja proračuna za prvu polovicu 2017. te iz rebalansa proračuna očito da gradonačelnik Bandić neće realizirati projekte zahvaljujući kojima je HDZ podržao njegov proračun za 2017. 

Kako navode iz “Nezavisne list Sandre Švaljek”, u izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2017. vidljivo je da gradonačelnik nije realizirao gotovo ništa od navedenih projekata, a rebalansom proračuna za 2017. planirane rashode smanjio je upravo na stavkama koje je ranije, uvažavajući amandmane HDZ-a, povećao (iznose za projekte, odnosno amandmane, u planiranom, ostvarenom i rebalansiranom proračunu, možete vidjeti u ovoj tablici klikom na link).

Od 12 amandmana, Švaljekina lista izdvojila je sljedeća 3, kako pišu, ogledna primjera:

  1. Izgradnja sportskih dvorana i osnovnih škola (OŠ Bukovec i sportska dvorana OŠ Granešina)

Za ove projekte u gradonačelnikovom prijedlogu proračuna bilo je osigurano 61,2 milijuna kuna, a HDZ je amandmanom tražio i dobio dodatnih 30 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci 2017. na projekt je potrošen 7,1 milijun kuna, odnosno 8,3% od predviđenog, dok je rebalansom proračuna predviđeni iznos za projekt smanjen za čak 50 milijuna kuna, na 40,5 milijuna kuna, manje nego je bilo predviđeno prvotnim prijedlogom. Za sportsku dvoranu OŠ Granešina od toga je bilo predviđeno 29 milijuna kuna, a predloženim rebalansom proračuna iznos je smanjen na 3 milijuna kuna pa se može zaključiti da od obećanja danog, između ostaloga i tijekom predizborne kampanje za gradonačelnika, neće ove godine biti ništa. Za OŠ Bukovac u bilo je predviđeno 5,3 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, što je u rebalansu palo na svega 300 tisuća kuna.

  1. Dom zdravlja Špansko

Za projektnu dokumentaciju i dogradnju Doma zdravlja Špansko u gradonačelnikovom prijedlogu proračuna bilo je osigurano 4,4 milijuna kuna, a HDZ je amandmanom tražio i dobio dodatnih 12 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci 2017. na projekt je potrošeno samo 35.000 kuna, odnosno 0,2% od predviđenog iznosa, dok je rebalansom proračuna predviđeni iznos za projekt smanjen za 12,8 milijuna kuna, na 3,6 milijuna kuna, dakle i u ovom slučaju manje nego je bilo predviđeno prvotnim prijedlogom.

  1. Žičara Sljeme

Za projektnu dokumentaciju, opremu i izvođenje Žičare Sljeme u gradonačelnikovom prijedlogu proračuna bilo je osigurano milijun kuna, HDZ je amandmanom tražio dodatnih 30 milijuna kuna, a drugim prijedlogom proračuna osigurano je i više od toga – čak 50 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci 2017. na projekt je potrošeno samo 876.840 kuna, odnosno 1,8% od predviđenog iznosa, dok je rebalansom proračuna predviđeni iznos za projekt smanjen za 45 milijuna kuna, na samo 5 milijuna kuna.

“Očito je da su škole, domovi zdravlja i sljemenska žičara bili tek pusta obećanja, dana radi ostanka na vlasti te je sasvim sigurno da gradonačelnik neće realizirati projekte zahvaljujući kojima je HDZ podržao njegov proračun za 2017. Zanemarivanje amandmana koje je izglasala Gradska skupština pouka je i onima koji, poput ministra uprave Kuščevića, izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. lex šerif, brane tvrdnjama da će Skupština amandmanima moći mijenjati proračun kojeg predloži gradonačelnik. Kao što je očito iz ovogodišnjeg primjera, Skupština amandmanima može izmijeniti proračun, ali ako gradonačelnik proračun izvrši u suprotnosti s izglasanim proračunom s amandmanima, on ne snosi apsolutno nikakve sankcije”, piše u priopćenju “Nezavisne liste Sandre Švaljek”.


Komentari