PRVA GODINA PREDSJEDNIČINOG MANDATA: Evo o čemu Grabar Kitarović ni dan danas ne želi govoriti!

Facebook

11. siječnja 2015. godine Republika Hrvatska dobila je svoju prvu predsjednicu.

Nakon drugog kruga izbora, sve je bilo jasno: prvi puta u povijesti Republike Hrvatske, dobili smo predsjednicu.

Kolinda Grabar Kitarović tako je počela pisati nove stranice suvremene hrvatske povijesti, a što je najvažnije njezin izbor je, što god o njemu mislili zlobnici i zagovaratelji politike Ive Josipovića koji je ujedno postao predsjednik s najkraćim mandatom ikad, pokazao kako hrvatski birači žele i zahtjevaju više.

Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Hrvatske službeno je postala 12. lipnja 2014. godine. Odluka je donesena u Vukovaru, nakon održane sjednice Predsjedništva HDZ-a i na njihov prijedlog, što je Nacionalno vijeće jednoglasno usvojilo. Svoj izborni program naziva “Za bolju Hrvatsku” Grabar-Kitarović je predstavila 11. studenoga 2014. godine.  Predsjedničku kandidatkinju podržali su Hrvatska demokratska zajednica – HDZ, Hrvatska seljačka stranka – HSS, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević – HSP AS, Blok umirovljenici zajedno – BUZ, Hrvatska demokršćanska stranka – HDS, Zagorska demokratska stranka – ZDS, Hrvatska socijalno-liberalna stranka – HSLS i Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku.

10497213_765765220157106_5087527144269697594_o

Peglala i čistila da bi si platila školovanje

Tijekom predsjedničke kampanje, predsjednica je otkrila kako joj stipendija koju je dobila za školovanje u Los Alamos Highu u Americi nije bila dovoljna za pokrivanje troškova. Mjesec je stoga krpala peglanjem i čišćenjem za nadnicu od 20 dolara. Većinu odjeće u New Mexicu kupovala je u second hand shopovima, a i danas se ne ističe markiranom odjećom i skupim nakitom. Za kampanju čak, uz protivljenje svog tima, nije željela unajmiti stiliste, piše Jutarnji list.

Iz Amerike je Kolinda uz srednjoškolsku diplomu donijela i dobro znanje engleskog i španjolskog. Upisala je Filozofski fakultet, engleski i španjolski jezik i književnost, a na istom je nedavno upisala i doktorat. Fakultet je završila s prosjekom 4,5, ali je zbog traženja posla u Zagrebu u kojem je silno željela ostati produljila vrijeme do diplome sve do 1993., a iste se godine učlanila u HDZ.

Za vrijeme studija živjela je u studentskom domu, ali kad je skupila dovoljno honorara od prevođenja i predavanja u privatnim školama za strane jezike, Kolinda se odselila u unajmljeni stan. Kad je prevela knjigu Željka Loparića ”Optuženik Heidegger” dobila je svoju priliku. Upoznala je tadašnjeg ministra znanosti i tehnologije Antu Čovića. On je ubrzo fotelju predao Juri Radiću, koji ju je zaposlio preko studentskog servisa. Ovdje počinje njezino uzdizanje u međunarodim poslovima.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U NATO-u je od srpnja 2011. obnašala dužnost pomoćnice za javnu diplomaciju glavnog tajnika Andersa Fogha Rasmussena, a iako joj je to u početku bila pozitivna referenca, u kampanji je pozicija postala uteg oko vrata zbog nejasnog statusa zamrzavanja i neotkrivanja primanja u NATO-u.[/box]

Sanader ju često ušutkavao 

I dok joj politički protivnici i danas spočitavaju kako je bila velika miljenica Ive Sanadera, čini se kako je istina nešto drugačija odnosno kako ju je sam Sanader iz svoga tima, doslovo protjerao. Iako i danas govori kako nikad neće javno govoriti o njihovom prljavom rublju, iz današnje perspektive čini se kako joj je zapravo učinio uslugu. Priča glasi ovako: nakon komemoracije Franji Tuđmanu 2006. godine, vrh stranke sjeo je u restoran. Kolinda je sjela kraj tadašnjeg premijera, a ovaj joj je odbrusio: ”Tko ti je rekao da ovdje možeš sjesti?”

1391766_580853558648274_276285167_n

Ona se zapanjila, i šutke sjela za drugi stol. Nikad više nisu bili prisni, a iako je Kolinda tada ozbiljno razmišljala o tome da odustane od politike, međutim najuži krug ju je od toga odgovorio, piše Jutarnji list. Navodno se aktualna predsjednica prethodno žalila kako ne može raditi jer se ”šefa mora pitati za svaku sitnicu’‘. O ovom najtežem političkom trenutku u život, predsjednica i dalje šuti.

Voli šetati uz more 

Nedugo nakon što je izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske, Grabar Kitarković novinarki portala kvarnernews.hr otkrila je kako koristi slobodno vrijeme te kako se opušta.

”Najviše volim šetati prirodom, planinariti. Dok sam tu živjela puno sam planinarila. Kako na Učku tako i na mom Grobniku, kako ih mi zovemo, grobničke Alpe do Hahlića, ali i na Tuninu glavu. To mi je jedno od najdražih mjesta na svijetu. Uz Osorčicu na Lošinju gdje imate predivan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev. Mene smiruje plavetnilo, boje neba, mora. Taj osjećaj vjetra, tišina i mir, gdje čujete samo šum vjetra i cvrkut ptica.

Posljednjih sam nekoliko godina u Briselu dio organizacije koja brine o zdravlju svojih djelatnika, pa imamo i teretanu. Bazen, teren za trčanje, nogomet i košarku i slično. Ja sam u malu sobicu kraj mog ureda u kojoj su fotokopirke, donijela traku za trčanje i trčim uz glazbu koju imam snimljenu upravo za trčanje da mi održi ritam. Tada pustim mislima da lutaju u neki drugi život mimo posla. Isto tako, volim svaki mogući trenutak provoditi s obitelji. Odlazimo na izlete, jako volimo putovati automobilom u kojem slušamo knjige za djecu snimljene na CD-ima, pa ih komentiramo.”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

>>> ZAPOČEO VELIKI RAT PREDSJEDNICE I KARAMARKA: Grabar Kitarović želi nove izbore, a ovo su njezini ministri!


Komentari