PROFESORI OGORČENI I LJUTI, ne odustaju od štrajka: ‘Nema razlike između Milanovića i Karamarka’

commons.wikimedia.org

Danas je na snazi štrajk prosvjetnih radnika.

Obuhvaća sve ustanove u sustavu osnovnog, srednjoškolskog, te sustavu visokog obrazovanja i znanosti”, poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisnog sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

“Razlog štrajka je zaštita i promicanje gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova, odnosno zahtjev za povećanjem plaća od 4 posto. Naša najava štrajka uslijedila je neposredno nakon najave štrajka od strane kolega iz triju školskih sindikata. Štrajk koji je stupio na snagu 25. rujna prethodio je pokušaj mirenja između Sindikata Preporod i Vlade Republike Hrvatske.”, stoji na stranicama Sindikata.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod” Željko Stipić  prokomentirao je nastalu situaciju, razloge zbog kojih je došlo do štrajka te stav Vlade i ministra znanosti, obrazovanja i sporta o toj temi.

Željko Stipić naglasio je kako traže povećanje plaća i kako su svi argumenti na strani prosvjetnih radnika. “U mandatu aktualne vlasti smo imali zaostajanje za prosječnom plaćom u državi. Ono se produbilo u osnovnoškolstvu s petsto na gotovo osamsto kuna, a u srednjoškolstvu sa šesdezet na gotovo četiristo osamdeset kuna.”, kazao je Stipić i nadodao kako očekuju da će Vlada ispuniti njihove zahtjeve. Nadodao je kako će to učiniti ova ili neka buduća Vlada.

Istaknuo je kako se političari nikada ozbiljno nisu prihvatili problema potplaćenosti. “Kad štrajk uspije tada su političari zabrinuti, a kad štrajk nije kako treba tada oni likuju. U tom smislu nema neke velike razlike između Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka.

Prema tome kad je u pitanju potplaćenosti u osnovnim i srednjim školama, nažalost to je fenomen kojem svjedočimo već više od dvadeset godina i ni jedna od političkih strana nije se uhvatila u koštac s rješavanjem istog.”, kazao je naš sugovornik.

Na izjave ministra Mornara o sudskoj zabrani, Stipić je rekao kako će ovaj štrajk biti zapamćen s jedne strane po “udarcima ispod pojasa”. Što se tiče najave sudske zabrane sindikalist tvrdi kako ne bi imalo nikakvog velikog smisla osporavati to na sudu.

Nas u Preporodu je najviše zabrinuo taj pokušaj uvlačenja u nelegalan štrajk zbog odugovlačenja postupka mirenja. U prvoj varijanti su nas pozvali na mirenje danas u 16 sati, nakon što je štrajk već otpočeo. Kad smo izvršili pritisak, sastanak je ipak održan jučer i smatramo kako se ni jedna vlast do sad nije služila tako prljavim potezima da bi oslabila interes članova sindikata za štrajk.

Postoji li mogućnost nastavka štrajka?

“Ovisi o dogovoru školskih sindikata i o svemu što će se događati preko vikenda. Nije nimalo nerealno za očekivati da se tu ipak pojavi određena ponuda.”, tvrdi Željko Stipić i nastavlja kako je pitanje kakva će ona biti i hoće li svim sindikatima biti prihvatljiva.

Utječe li štrajk na učenike?

“O tome kako škola radi odlučuje ravnatelj. Gdje je sindikat, točnije zaposlenici, odlučio da se ne radi-tamo se ne radi i to će naravno utjecati na učenike. Za to postoji rješenje i mi u školama imamo nadoknade i to je problem koji je rješiv. Smisao štrajka i je stvoriti poremećaj u sustavu i to je pritisak koji mi vršimo da bismo ostvarili svoj zahtjev iza kojeg stojimo.

Biste li pristali na novi sastanak s Vladom?

U ime Preporoda  mogu reći ako stvari krenu ovim  putem u kojem mislimo da će krenuti to znači da se sabor danas raspušta, doduše mi to još uvijek ne znamo. To  znači da od ponedjeljka postoji mogućnost  tehničke vlade i u opisu njezinog posla nije sklapanje angažmana ovakve vrste. Mi bismo to tada vidjeli kao neku vrstu odgođenog sindikalizma, a stav Preporoda je poznat. Nismo željeli nikada, pa nećemo ni sada sudjelovati u takvim stvarima, a kako će drugi odlučiti to ćemo tek vidjeti.

Predsjednik preporoda je rekao kako je obišao neke škole i kako će rezultate u učinkovitosti štrajka imati oko 13 sati. “Naši članovi su se imenom i prezimenom izjasnili kako žele štrajkati, nikada nismo zadovoljni do kraja jer se uvijek može bolje i sad je to gotovo. Bili bismo sretniji da je ovaj štrajk organiziran ranije jer tada ne bismo imali probleme s tehničkom vladom ili kasnije kada krenu predavanja na fakultetima tada bismo pridružili i akademsku zajednicu.

O štrajku smo pitali ravnatelja Osnovne škole Jure Kaštelana na Savici, Krešimira Supanca koji je kratko prokomentirao kako daju podršku kolegama, ali njihova škola nije u štrajku i to je sve stvar sindikata.


Komentari