TRAŽE OSTAVKU HASANBEGOVIĆA: Kulturnjaci predali peticiju, a ministar napravio ovo!

Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Njihov jedini cilj je smjena novoizabranog ministra.

Ministra kulture, Zlatka Hasanbegovića, dočekao je neugodan prozor uoči sjednice Vlade. Pred ulazom u Vladu okupila se grupa od kojih dvadesetak hrvatskih kulturnjaka poznatijih pod nazivom njihove inicijative “Kulturnjaci 2016.” koji su ministru jasno poručili kako žele njegovu smjenu. Ministru su predstavili peticiju s potpisima 1081 djelatnika u kulturi i 186 potpisa onih koji ne rade u toj grani djelatnosti. Njihov jedini cilj je smjena novoizabranog ministra. Među prosvjednicima su se našli operna pjevačica Dunja Vejzović, glumica Urša Raukar, pjesnik Dražen Katunarić, glumac Adrian Pezdric…

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar je kraj šačice prosvjednika nonšalatno prošao bez da ih je i pogledao i odgovorio na njihova pitanja te se uputio pravo na sjednicu Vlade. Kulturnjaci su u javnom apelu Vladi RH optužili ministra da je nekompetentan upravljati sustavom kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje, da ne poznaje mehanizme lokalnih i međunarodnih suradnji i da neće znati korištiti europske fondove za kulturu. Naravno, dotakli su se i njegovih ideoloških stavova koje također smatraju neprihvatljivima.

Baš od takve ideologije oni žele obraniti kulturu, a ministu su poručili sljedeće: “Smatramo da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma”, poručili su kulturnjaci.

Na koncu su se obratili i premijeru Oreškoviću i pozvali ga da poduzme odgovarajuće korake kako bi se Hasanbegovića smjenilo jer, kako tvrde, “on ne može i ne smije biti ministar”.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL


Komentari