Pojačan promet na prilazima marijanskim svetištima

FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Na prilaznim cestama marijanskih svetišta posebice u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici očekuje se veći broj hodočasnika.

Zbog jakog vjetra na dionici autoceste A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 80 kilometara na sat. Promet je pojačan na cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, u priobalju te na prilazima marijanskim svetištima. Na naplatnim postajama Lučko u oba smjera nema dužih čekanja, izvijestio je u utorak Hrvatski auto klub (HAK).

Na prilaznim cestama marijanskih svetišta posebice u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici očekuje se veći broj hodočasnika, posebice pješaka i biciklista pa ostale sudionike u prometu pozivamo na pojačan oprez.

U povodu blagdana Velike Gospe, zabrane prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će u utorak, 15. kolovoza, od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama niti na DC1, dijelom Lička magistrala.

Pojačan promet prema moru

Tijekom dana iz HAK-a očekuju pojačan promet na važnijim cestovnim pravcima u smjeru mora i unutrašnjosti, duž Jadranske magistrale (DC8), na prilazima turističkim središtima duž obale, u trajektnim lukama i pristaništima te na pojedinim graničnim prijelazima posebice sa Slovenijom i BiH. U vremenu povećane gustoće prometa mogući su povremeni zastoji i vožnje u kolonama. Vozačima savjetuju da prilagode brzinu, način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog vrlo gustog prometa tijekom turističke sezone na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom (Macelj, Bregana, Kaštel, Plovanija, Pasjak, Rupa..), BiH (Županja, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo, Nova Sela, Metković,Gornji Brgat…), Srbijom (Bajakovo, Tovarnik, Ilok, Erdut, Batina…), Crnom Gorom (Karasovići) česta su i neizbježna čekanja, (osobito tijekom ciljanih graničnih kontrola), pa pozivamo vozače na strpljenje i razumijevanje.
Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i GP Gruškovje (Slovenija) vozi se u kolonama uz zastoje te uz duža čekanja na GP Macelj na izlazu iz Slovenije. S obzirom da su često zabilježena i duža čekanja, korisnicima savjetujemo da se pravovremeno pripreme za putovanje, uključujući i kupnju vinjeta za korištenje autocesta na području Republike Slovenije kako se nebi dodatno stvarale gužve i zastoji.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

 


Komentari